Alaska, The Final Frontier

Alaska, både den största och den nordligaste delstaten i USA, men ironiskt nog samtidigt en av de minsta när det gäller befolkningsmängd. Alaska erbjuder en häpnandsväckande natur, verkligen ett Final Frontier som även är delstatens smeknamn. Den större delen av Alaska består av svårforcerad vildmark i form av berg, glaciärer och vulkaner, och har potential att erbjuda fantastiska upplevelser för den äventyrlige.

Alaska blev en delstat i USA i maj 1959, efter att ha genomgått ett antal administrativa förändringar sedan 1867 då USA köpte Alaska från Ryssland. Utöver att USA:s och Rysslands territoriella vatten gränsar varandra utanför Alaska, så gränsar Alaska bara till Kanada. Dock är det bara ca. 5 km mellan Alaska och Rysslands fastland vid Diomedeöarna., där den stora Diomedeön tillhör Ryssland och den lilla Diomedeön hör till Alaska.

Alaskas djurliv

Alaska har ett enastående livskraftigt djurliv, på grund av att naturen är så otillgänglig för människan att exploatera har djuren verkligen har getts utrymme att blomstra. Ren- och älgstammarna är vitala, och det finns gott om rovdjur. Förutom den för Alaska karakteristiska grizzlybjörnen finns det även exempelvis varg, räv och svartbjörn, dessutom utmed den norra kusten finns det till och med isbjörn.

För den som gillar fågelskådning finns även en omåttligt populär lokation för fågelskådning på Alaska, ön Attu som är den ö som ligger längst västerut ut på den "skära" som går ut från Alaska mot Ryssland. Attu har kallats the Holy Grail of North American birding, då det finns fåglar på Attu som inte finns någon annanstans på hela den nordamerikanska kontinenten.

En svartbjörn korsar vägen i Alaska
En svartbjörn korsar vägen i Alaska
Alaskas flagga

Alaskas flagga

Alaskas placering i USA

Alaskas placering i USA

Snabba fakta

Huvudstad: Juneau
Markareal: ~1 718 000 km2
Invånarantal: ~740 000
Officiell webbsida: ›› alaska.gov Tidszon: Alaska (UTC-9), se klockan och aktuell tidsskillnad i Alaska

Karta över Alaska

Alaskas städer

Alaskas huvudstad och tredje största stad Juneau är belägen längs kusten i södra Alaska, angränsande mot Kanadas British Colombia. Juneau har ca. 32 000 invånare.

Lite längre norrut längs kusten finns Alaskas största stad Anchorage, med sina lite drygt 300 000 invånare. Anchorage har ett väldigt spännande djurliv, faktiskt så spännande att man inom stadsgränserna till Anchorage kan stöta på både björn, älg och varg.

I centrala Alaska finns Alaskas näst största stad, Fairbanks. I Fairbanks bor det ca. 33 000 invånare, så det blir nästan lite löjligt att ge Fairbanks och Juneau några placeringar över huvud taget.

Längst ut i väster på kartan finns fågelskådarön Attu utmarkerad.

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaArizonaArkansasColoradoConnecticutKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco