Resmål/San Francisco /Sevärdheter /Fängelset Alcatraz

Alcatraz - fängelsernas fängelse i San Francisco

Så fort man hör namnet Alcatraz så går tankarna genast till tung fängelsemiljö där fångarna sitter instängda under bedrövliga omständigheter på den lilla ön, omgivna av hajrika vatten utan en chans att någonsin komma därifrån. Några har kanske sett filmen Papillon med Dustin Hoffman som handlar om detta hemska fängelse och flykten därifrån, men hur många har varit där? Är namnet Alcatraz endast mytomspunnet eller var det verkligen så illa som det har framställts så många gånger i olika former av populärkultur? Det, och mycket till, skall den följande texten handla om så välkomna till ett besök på världens mest beryktade fängelse!

Ön Alcatraz och fängelset

Alcatraz är en ö som ligger ett par kilometer ut i havet utanför den amerikanska staden San Fransisco. Namnet kommer ifrån spanskan då en spansk conquistador namngav ön år 1775 efter de många pelikaner, alcatraze på spanska, han hittade här. Ön är blott åtta hektar men har blivit berömd över hela världen på grund av det notoriska fängelset och hundratusentals tar den femton minuter långa färjeturen hit varje år för att besöka det, liksom att se de omkringliggande byggnaderna här.

Fängelseceller i Alcatraz

Muséet

Är man i San Fransisco så är ett besök på Alcatraz ett absolut måste. Förutom fängelset så är det en spännande ö att besöka med ett antal byggader att se, som fyren, sjukhuset och kapellet. Man får också en fantastisk utsikt här, både över havet och San Fransico och det går ständiga färjor hit som bara tar ungefär en kvart.

Observera dock att man inte är garanterad ett besök på fängelset genom att ta färjan över! Man måste boka plats för de dagliga visningar här och det går att göra upp till nittio dagar i förväg. Skaffar man sig ett pass är färja, besök och guidad tur inkluderat och man kan se fram emot en spännande visning av det ökända fängelset.

Fängelseön Alcatraz i San Francisco

Historia

Innan det berömda fängelset byggdes fyllde Alcatraz en rad olika syften från ungefär mitten av 1800-talet. Man byggde här en av Amerikas första fyrar, liksom ett gediget militärfort för att försvara San Fransisco från allehanda fiender. Här förvarade man stora vapenförråd och under olika konflikter, som det mexikanska kriget och det amerikanska inbördeskriget, var fortet hårt bemannat.

Var från början ett militärt fängelse

I samband med de många olika konflikterna som utspelades under artonhundratalets andra hälft så användes Alcatraz tidigt som ett militärfängelse; här hamnade soldater som av en eller flera anledning brutit mot den hårda regimens lagar och regler och det fanns inte många möjligheter att komma härifrån. Under det första världskriget kom man att låsa in personer som på ett eller annat sätt motsatt sig kriget, framförallt vapenvägrare, och detta var den första gången som civila fångar fick skaka galler på platsen.

Al Capone en av kändisarna

Det skulle dröja några årtionden tills man upprättade ett regelrätt fängelse på Alcatraz och det var år 1934 som det en gång för alla öppnade sina portar. Det kom att användas i tre årtionden och på grund av dess extremt hårda bevakning och flyktfientliga läge kom den amerikanske regeringen att skicka hit personer som betraktades vara extrem svåra fall, antingen för att de ansågs vara störande eller flyktbenägna eller för att de av olika anledningar borde hållas så långt ifrån samhället som möjligt. Den kanske mest berömda fången av alla var maffiabossen Al Capone som satt här i några år på 1930-talet. Capone spenderade dock den mesta tiden i fängelsets sjukhus då han var svårt sjuk i syfilis och hade börjat uppvisa ett antal mentala problem orsakade av sjukdomen.

Stängdes på 1960-talet

År 1963 stängdes fängelsets portar av ett antal olika anledningar. Dels kostade fängelset för mycket att driva då byggnaderna börjat få en massa åldersproblem, dels klagade San Fransiscoborna på att fängelset förorenade den vackra bukten.

Karta till Fängelset Alcatraz

Klicka här för att se en karta till Fängelset Alcatraz, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Fängelset Alcatraz.