Arizona, The Crand Canyon State

Arizona ligger i den i sydvästra delen av USA och är amerikas sjätte största delstat, Arizona tillhör även det övre skiktet vad gäller befolkningsmängd. Arizonas smeknamn The Crand Canyon State bygger självfallet på att det världsberömda Grand Canyon, ett av världens sju underverk, finns i delstaten.

Det är verkligen naturen och landskapet som sätter Arizona på kartan, och till största del bidrar till Arizonas stämpel som en av USA:s främsta turiststater. Några av de stora besöksmålen I Arizona är till exempel det tidigare nämnda Grand Canyon, den oerhört häftiga Barringerkratern och sandstensplatåerna i Monument Valley i närheten av The Four Corners. The Four Corners ligger i Arizonas nordöstra hörn och är det enda stället i USA där fyra delstater möts, Arizona möter Utah i nordväst, Colorado i nordost och New Mexico i östlig riktning.

Road trip och Vilda västern

Två välkända road trip-slingor går genom Arizona, dels den mycket välkända Route 66 som passerar staden Flagstaff innan den svänger vidare mot Nevada, men även den södra rutten som bland annat går igenom både Tombstone och Phoenix.

I södra Arizona, där den södra rutten går, finns väldigt många sevärdheter för den som gillar Vilda västern-historik, eller bara häftiga platser. Utöver den lilla staden Tombstone där en av västern-erans kändaste revolverstrider ägde rum, Revolverstriden vid O.K. Corral den 26 oktober 1881, finns i Arizona också mängder med spökstäder. En särskilt häftig spökstad är Goldfield Ghost Town där man har gjort staden till en riktig attraktion och turistmagnet, utöver de gamla historiska byggnaderna arrangeras även t.ex. guidade turer i stadens gamla gruva och revolverstrider mellan cowboys (men inte riktiga förstås).

›› Arizona Ghost Towns
›› Goldfield Ghost Town

Arizonas flagga

Arizonas flagga

Arizonas placering i USA

Arizonas placering i USA

Snabbfakta

Huvudstad: Phoenix
Markareal: ~295 000 km2
Invånarantal: ~6,7 miljoner
Officiell webbsida: ›› az.gov Tidszon: Mountain (UTC-7), se klockan och aktuell tidsskillnad i Arizona

Karta över Arkansas

Arizonas städer

Arizonas största stad tillika huvudstad Phoenix, är relativt centralt belägen i Arizona med en stor del av Arizonas totala befolkning inom dess storstadsområde, ca. 3/5 av alla invånare i Arizona bor i Phoenix storstadsområde.

I Arizonas sydöstra hörn ligger delstatens näst största stad Tucson, som bara ligger lite knappt 10 mil från den gränsen mellan USA och Mexiko. Ungefär 10 mil sydost om Tucson ligger den gamla Vilda väster-staden Tombstone.

Ungefär 25 mil norr om Phoenix, strax söder om Grand Canyon, ligger Flagstaff, nyckelstaden till de flesta av de sevärdheter som Arizona har att erbjuda.

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaAlaskaArkansasColoradoConnecticutKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco