Arkansas, The Natural State

Arkansas är en av de amerikanska sydstaterna, belägen strax nordost om Texas. Arkansas har givits smeknamnet "The Natural State", vilket syftar till dess skiftande naturlandskap med allt från Ouachita Nationalpark tillsammans med Ouachitabergen och Ozarkplatån i väst-nordväst till Mississippifloden i öst och de täta skogarna i Arkansas Timberlands i söder. Nästan två tredjedelar av Arkansas består av skog.

Arkansas koloniserades av Frankrike under 1600-talet, varpå delstaten sedan köptes av USA år 1803 som en del av Louisianaköpet, då Napoleon Bonaparte sålde stora landområden till USA som då leddes av president Thomas Jefferson. Arkansas blev sedan 1836 den delstaten den är idag. Rent ytligt sett placerar sig Arkansas i mellanskiktet av de amerikanska delstaterna, dess areal ger dem placeringen den 29:e största delstaten av de totalt sett 50 delstaterna. Likaså sett till befolkningsmängd hamnar de i mitten, på plats 32 av 50.

Det kända Arkansas

Historiskt sett har personer från Arkansas porträtterats på ett väldigt fördomsfullt sätt, som fattiga bondlurkar som spelar banjo (eng: hillbillies), vilket även är en relativt vanlig stereotyp när det kommer till folk från landet i den amerikanska södern, oavsett delstat. Men Arkansas har producerat en hel del framgångsrika människor, t.ex. den extremt framgångsrika countrysångaren Johnny Cash, den före detta amerikanske presidenten Bill Clinton (42:a i ordningen) och Douglas MacArthur som var general under bl.a. Andra världskriget.

En sak som Arkansas är känt för är det extrema väder som brukar drabba delstaten. Årligen drabbas Arkansas och dess innevånare av tornados, åskoväder och snöstormar. Arkansas ligger i utkanten av den välkända Tornado Alley (beroende på hur man ser på det), och är enligt NCDC (National Climatic Data Center) den 11:e mest drabbade delstaten när det gäller tornados.

Arkansas flagga

Arkansas flagga

Arkansas placering i USA

Arkansas placering i USA

Snabbfakta

Huvudstad: Little Rock
Markareal: ~138 000 km2
Invånarantal: ~2,9 miljoner
Officiell webbsida: ›› arkansas.gov Tidszon: Central (UTC-6), se klockan och aktuell tidsskillnad i Arkansas


Städer i Arkansas

Arkansas största stad tillika huvudstad, Little Rock, är belägen i centrala Arkansas. Little Rock:s centrala placering gör staden till en naturlig hub för de olika samhällena i Arkansas, inte bara sett till transporter utan även vad gäller affärsliv, kultur och politik.

I Arkansas nordvästra hörn ligger delstatens tredje största stad Fayetteville, där även Arkansas största universitet finns, University of Arkansas.

Strax söder om Fayetteville återfinns Arkansas näst största stad Fort Smith, där sedan 2007 U.S. Marshals nationella museum är beläget.

Little Rock

Little Rock är den amerikanska delstaten Arkansas huvudstad, tillika största stad. Little Rock är lokaliserat mitt i centrum av Arkansas, och agerar som en naturlig hub för hela Arkansas, oavsett om det gäller transport, affärsliv eller kultur.

Storstadsområdet som omger Little Rock har en relativt hög befolkningstäthet, åtminstone sett till Arkansas i det stora hela. Storstadsområdet har en befolkning på strax över 700 000 invånare, vilket inkluderar de ca. 195 000 invånarna som bor i själva staden Little Rock.

Little Rock har fått sitt namn från en liten stenformation som finns längs stranden av Arkansas River, som kallas just the little rock. Stenformationen fick sitt namn La Petite Roche (the little rock på franska) i början av 1700-talet av en fransk upptäcktsresande, som använde stenformationen för att markera var lågländerna i Mississippi-deltat övergick till bergsområdet Ouachita Mountains. Sedan dess har stenformationen använts som landmärke vid trafik längs Arkansas River samt som lämpligt ställe för flodövergång, vilket till viss del har förenklats eftersom det på andra sidan floden finns en annan stenformation som kallas the big rock.


Little Rocks skyline under skymning

Little Rocks placering i Arkansas
Little Rocks placering i Arkansas


Arkansas State Capitol

Stadshuset/regeringsbyggnaden Arkansas State Capitol är en nyantik byggnad i Little Rock där det politiska styret för Arkansas sammanträffar. Det är en oerhört vacker byggnad som sticker ut estetiskt och har blivit uppskattat som ett arkitektuellt mästervärk.

Bygget av Arkansas State Capitol inleddes 1899 och byggnaden stod klar först 16 år senare, 1915. Arkansas State Capitol byggdes på Arkansas gamla fängelses mark, och fångarna användes som arbetskraft. Exteriören av byggnaden är gjord av kalksten som är bruten i Arkansas, entredörrarna är gjorda av solid brons och kupoltaket är täckt med 24 karats bladguld. Kupolen är även byggnadens högsta punkt och sträcker sig ca. 65 meter över marken, den totala ytan som byggnaden spänner över är 23000 kvadratmeter.

›› Arkansas State Capitol


Arkansas State Capitol sett i skymning


Rotundan i Arkansas State Capitol

Clinton Presidential Center and Park

Clinton Presidential Center and Park är ett center i Little Rock, Arkansas, byggt och dedikerat till Bill Clinton, USA:s 42:a president. Centret inkluderar Clinton Presidential Library, huvudkontoret till Clinton Foundation samt Clinton School of Public Service, som är en del av University of Arkansas.

Clinton Presidential Library är egentligen ett museeum med dokument och minnesartiklar från Clintons tid som USA:s president. Sett till innehåll är Clintons presidentiella bibliotek det största av alla 13 presidentiella bibliotek, t.ex. finns ca. 79 000 artefakter och 80 miljoner sidor dokument bevarade från Clintons tid som president. Det finns även en fullskalig kopia av Ovala rummet (eng: Oval Office) som det såg ut då Clinton var president.

›› Clinton Presidential Center and ParkClinton Presidential Library

MacArthur Park

MacArthur Park är en park i Little Rock, Arkansas, döpt efter den fem-stjärnige amerikanske generalen Douglas Macarthur, som hyllats som en av de största krigshjältarna under andra världskriget.

I MacArthur Park finns en byggnad som heter The Tower Building of the Little Rock Arsenal, men som även kallas U.S. Arsenal Building. Namnet The Tower Building kommer från det faktum att det innefattar ett torn, samt utmärks genom sin distinkta oktagonala form. U.S. Arsenal byggdes 1840 och blev då den första militära byggnaden i Little Rock, men det som gör byggnaden speciell är det faktum att Douglas MacArthur faktiskt föddes i The Tower Building of the Little Rock Arsenal!

Sedan 2001 huserar museet MacArthur Museum of Arkansas Military History i byggnaden, museet har ständiga utställningar med artefakter, fotografier, vapen, dokument och andra militärföremål kopplade till Arkansas militära historia både inom USA och utrikes.

›› MacArthur Museum of Arkansas Military History


Tower Building of Little Rock Arsenal
© L. Allen Brewer

Pinnacle Mountain State Park

Pinnacle Mountain State Park är en nationalpark som ligger ett par kilometer nordväst om staden Little Rock, som är huvudstad i den amerikanska delstaten Arkansas. Nationalparken kan ses som en liten utskjutande del av Ouachita-bergen. Parkens yta omfattar ca. 8 kvadratkilometer, och den högsta toppen är berget som parken är namngiven efter, Pinnacle Mountain, vars höjd är 308 m över havet.

Det finns 13 officiella vandringsleder med varierande svårighetsgrad, varav två av de populäraste leder till toppen av Pinnacle Mountain. Det som kallas The West Sumit Trail är en av de mest använda lederna i hela Arkansas, och leder efter en ganska jobbig vandring på 2 km upp till toppen av Pinnacle Mountain, och en fantastisk utsikt!

Det finns parkeringsplatser i anslutning till Pinnacle Mountain State Park, men det är inte tillåtet att campa inuti själva parken. Istället rekommenderas att man campar vid Maumelle Park som ligger ca. 6 km från Pinnacle Mountain State Park, där finns både vatten och el.

›› Pinnacle Mountain State Park
›› Maumelle Park

Pinnacle Mountain State Park
Pinnacle Mountain

Fort Smith

Fort Smith är den näst största staden i den amerikanska delstaten Arkansas, placerad invid Arkansas högsta berg Mount Magazine med sina 823 meter över havet. Innefattar även U.S. Marshals Services nationella museum.

Trots att Fort Smith är den näst största staden i Arkansas är den inte särskilt befolkningstät, det bor ca. 90 000 invånare i själva staden, eller om man ser på hela storstadsområdet runt Fort Smith bor där ca. 300 000 invånare.

Fort Smith har en stark militär och polisiär historia, staden grundades 1817 som en militär utpost och skulle därefter komma att spela en stor roll för rättsväsendet medan den vilda västern började bebyggas och exploateras. Det var troligen på grund av dess militära och polisiära historia som Fort Smith 2007 valdes som plats för U.S. Marshals Museum.

›› U.S. Marshals Museum

Fort Smiths Planering i Arkansas
Fort Smiths placering i Arkansas

Mount Magazine State Park

Några mil öster om staden Fort Smith, som ligger i den amerikanska delstaten Arkansas, finns den oerhört populära Mount Magazine State Park, som är en 9 kvadratkilometer stor nationalpark vilken även inkluderar Arkansas högsta berg Magazine Mountain, vilket ibland även kallas för Signal Hill.

Mount Magazine State Park erbjuder väldigt fina vandringsspår och en fantastisk natur, det finns ett antal utstakade leder, varav en av dem leder upp till toppen av Magazine Mountain. Leden till toppen är en ca. 2,5 km lång ganska lätt vandring, men glöm inte stigningen. Väl uppe på toppen finns en oerhört häftig karta i sten av Arkansas, nästan 40 kvadratmeter stor.

Vill man campa i Mount Magazine State Park finns möjlighet till det vid utsiktspunkten Cameron Bluff, där finns både rinnande vatten och el. Det är en väldigt populär campingplats, på grund av dess bekvämlighet samt att höjden den ligger på gör att det är relativt myggfritt. Cameron Bluff ligger ca. 200 meter norr om Magazine Mountain, och det finns möjlighet att köra bil upp då det finns en avdelning av campingen åsidosatt till bilister.

OBS! Det finns svartbjörn i Mount Magazine State Park, så viss försiktighet rekommenderas rekommenderas. Läs gärna dessa råd om hur du undviker att hamna i konflikt med svartbjörnar.

›› Led till toppen av Signal Hill
›› Camping vid Cameron Bluff

Utsiktspunkten Cameron Bluff vid Mount Magazine
Foto taget vid utsiktspunkten Cameron Bluff

Mount Magazine gentemot Fort Smith
Mount Magazine gentemot Fort Smith

Cameron Bluff gentemot Mount Magazine
Cameron Bluff gentemot Mount Magazine

Hell on the Border

Hell on the Border är ett ökänt fängelse som under 1800-talet fanns i Fort Smith, som ligger invid gränsen mellan Arkansas och Oklahoma. Troligen kallades fängelset det på grund av en domare som var aktiv under samma tid, Isaac Charles Parker. Under senare år har nämligen Isaac C. Parker faktiskt själv också fått ett smeknamn, han har kommit att kallas The Hanging Judge på grund av att han dömde många fångar till death by hanging, 160 stycken för att vara exakt. Dock blev bara 79 av dem faktiskt hängda, resten dog på annat sätt och några blev frigivna.

Resterna av det fort som huserade fängelset finns fortfarande kvar och är nu en stor turistattraktion där bland annat rättssal där The Hanging Judge arbetade från 1800-talet finns restaurerad, platsen kallas Fort Smith National Historic Site.

›› Fort Smith National Historic Site

Isaac C. Parker, The Hanging Judge
Isaac C. Parker, The Hanging Judge
© Fort Smith Historical Society

Fayetteville

Fayetteville är den tredje största staden i den amerikanska delstaten Arkansas och huserar delstatens största universitet, University of Arkansas. I dess närområde finns även huvudkontoret till det enormt stora fortune 500-företaget Walmart.

Staden Fayetteville har ca. 75 000 invånare, men demografin fluktuerar väldigt mycket på grund av att University of Arkansas ligger i staden, under terminerna växer stadens befolkning med över 20 000 invånare. På det sättet är Fayetteville väldigt likt Uppsala i Sverige, som förvisso till antalet invånare är dubbelt så stort som Fayetteville, men som upplever liknande fluktuationer i invånarantalet mellan terminerna.

Ungefär 2 mil från Fayetteville ligger staden Bentonville, där huvudkontoret till världens största detaljhandelskedja, Walmart, finns. Många anser att närheten till Walmarts huvudkontor och de möjligheter det erbjuder är anledningen till varför Fayetteville och dess innevånare klarade sig så bra under finanskrisen 2007-2008, Fayetteville och dess närområde har blivit rankad som det näst bästa området vad gäller återhämtning efter finanskrisen.

›› Forbes om finanskrisen och Fayetteville
Fayettevilles Planering i Arkansas
Fayettevilles placering i Arkansas

University of Arkansas

University of Arkansas är ett universitet i staden Fayetteville, som ligger i den amerikanska delstaten Arkansas. University of Arkansas har många starka profilutbildningar såsom t.ex. ekonomi, historia, juridik, mellanösternstudier och kanske framförallt dess arkitekturprogram. Arkitekturprogrammet vid Fay Jones School of Architecture vid University of Arkansas rankas som det 20:e bästa i USA.

Ett kännetecken för University of Arkansas är Old Main, vilken var den första universitetsbyggnaden som byggdes när universitetet grundades 1871, Old Main stod sedan klart 1875. Old Main är en stor tegelstensbyggnad med två torn, varav det ena huserar en klocka. Det lustiga med klocktornet är dock att det inte funnits någon fungerande klocka på det, förrän oktober 2005.


Old Main vid University of Arkansas
Old Main vid University of Arkansas med dess ikoniska klocktorn

Vol Walker Hall vid University of Arkansas
Vol Walker Hall vid University of Arkansas, som huserar Fay Jones School or Architecture

Dyess

Dyess är en liten stad i den nordöstra delen av den amerikanska delstaten Arkansas, ungefär 8 mil sydost om staden Jonesboro. Dyess är mest känd som den stad där den kända musikern Johnny Cash växte upp.

Huset där Johnny Cash bodde med sina föräldrar och sina syskon har nu restaurerats och öppnats som ett museum för allmänheten. Huset köptes av Arkansas State University 2011 och restaureringen blev klar i augusti 2014. Det hus som Johnny Cash växte upp i tillhör en koloni som iordningställdes under mitten av 1930-talet, syftet med kolonien var att hjälpa familjer som hade blivit fattiga under den Stora depressionen. Totalt fick 500 familjer flytta till kolonien och börja arbeta som jordbrukare, och Johnny Cash familj var en av dem. 1934 flyttade Johnny Cash med sin familj från Kingsland till Dyess.

›› Dyess Colony, Johnny Cash föräldrahem

Johnny Cash-skylt vid infarten till Dyess
Johnny Cash-skylt vid infarten till Dyess

Jonesboro

Jonesboro är en den största staden i den nordöstra delen av den amerikanska delstaten Arkansas och är sätet för Arkansas näst största universitet, Arkansas State University. Jonesboro som stad har en stark historisk prägel med många byggnader registrerade i USA:s officiella lista över kulturellt och historiskt viktiga byggnader och strukturer. Dessutom finns förutom de många historiska byggnaderna även USA:s första kvinnliga senator som vann ett senatorsval, Hattie Caraway, begraven i Jonesboro.

Jonesboros Planering i Arkansas
Jonesboros placering i Arkansas

Hawksbill Crag

Hawksbill Crag är den absolut mest fotograferade och sceniska platsen i Arkansas, den amerikanska delstaten. I ett område av Ozark National Forest som kallas Upper Buffalo Wilderness finns den välkända Hawksbill Crag. Hawksbill Crag är en klippformation som skjuter ut som en spets ur berget, och från "The Crag" erbjuds man en fantastisk utsikt över Ozark-skogen.

Väl ute på klippan är det väldigt viktigt att vara försiktig, då den främre delen toppen sluttar nedåt och om det nyss har regnat och är halt eller om man bara trampar lite olyckligt snett så kan det sluta väldigt illa då, det skulle innebära ett 45 meter långt fall!

Hawksbill Crag är verkligen ett måste att besöka om man är i krokarna, och det är inte särskilt svårt att hitta till klippan heller, som ligger ca. 4 mil öster om Fayettesville. Det går att köra bil så pass nära Hawksbill Crag att när bilvägen tar slut är det bara en vandring på ca. 2,5 km kvar, enkel väg. En bra beskrivning finns under länken nedan.

›› Buffalo Outdoor Center


Hawksbill Crag Whitaker Point Panorama

Panorama över den sceniska klippan Hawksbill Crag i nordöstra Arkansas

Hawksbill Crag ligger ca. 4 mil öster om Fayetteville
Hawksbill Crag ligger ca. 4 mil öster om Fayetteville

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaAlaskaArizonaColoradoConnecticutKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco