Napa Valley - vindalen norr om San Francisco

Utanför San Fransisco ligger Napa Valley som har blivit världsberömt, speciellt på grund av de många vinerna som produceras här. Det har blivit Nordamerikas vinskatt med massor av vingårdar och vinproducenter. Man har till och med gjort filmer om det och Napa Valley har blivit mångas resedröm.

Kaliforniens första county

Napa är ett county som ligger mitt i delstaten Kalifornien och grundades 1850. Det var det första countyt som invigdes i delstaten och tio år senare gavs en del av det till Lake County som ligger bredvid. Det totala invånarantalet ligger runt 150 000 så det är inte så folktätt som man kan tro. Napa Valley kallas även North Bay och tillhör de största sevärdheterna i delstaten, näst efter Disneyland.

Välkommen till Napa Valley

Upptäck Napa Valley

Det finns ca 400 vingårdar i Napa och några av de första som öppnade sina portar finns fortfarande kvar. Exempel är Schramsberg och Nichelini and Beringer. Förutom de många gårdarna, kan man slinka in på områdets många små vinbutiker för att köpa med ett lokalt vin hem. Bäst kan man uppleva dalen med bil, men det finns även ett vintåg som tar en runt till de mest besökta vinproducenterna.

Vindruvor som odlas

I Napa county odlas druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Zinfandel. Vinet som tillverkas här exporteras till hela världen och har ett gott rykte. Det är dock Cabernet Sauvignon som dominerar och oftast vin med den druvan som folk är ute efter. Även Cabernet Franc finns att skymta. Var man odlar vad, beror på var i dalen man är då klimatet även kan variera i själva dalen. I de norra delarna odlas mest Zinfandel och i de södra ser man mest Merlot och Cabernet Sauvignon. Ett problem man har ibland är dock vårfrosten som kan förstöra druvorna.

Klimat och växtlighet

Somrarna är varma tack vare de höga bergen runt omkring och vintrarna milda med minst 10 plusgrader. På grund av klimatet har man också en varierande flora och fauna här, eftersom det ger ett typiskt medelhavsklimat och tillsammans med jordmånen och solens egenskaper, gör det att det blir en oerhört bördig jord att odla på. Det sköna klimatet bidrar till många turister som åker runt med bil för att prova viner eller bara utforska den vackra naturen.

Par som njuter av vin i Napa Valley

Karta till Napa Valley

Klicka här för att se en karta till Napa Valley, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Napa Valley.