Besök berömda museer i San Fransisco

San Fransisco är en av världens vackraste städer i och med sin fina arkitektur och sina branta backar. Inte nog med det, i San Fransisco kan du avnjuta goda viner och samtidigt ta del av den intressanta kulturen. Ett sätt att göra just det, är att besöka de många museer som staden har att erbjuda. Det är just dem den här artikeln ska handla om.

Museum of Modern Art - SFMOMA

Moderna Museet i USA finns i flera städer, bl. a. New York och San Fransisco. I San Fransisco har man en samling med över 26 000 verk, allt från skulpturer, målningar, fotografier och annat smått och gott. Bara arkitekturen i sig är värt ett besök och byggnaden ritades av en schweizare vid namn Mario Botta. Från början var det ett litet museum när det grundades 1935 och man hade då endast 36 konstverk att skylta med. Dessa verk donerades av Alfred Bender som senare skulle ge ytterligare över 1100 konstverk och föremål till museet. 1995 flyttade man museet till det nuvarande området i staden, som kallas South of the Market. Om du gillar Andy Warhol, Jackson Pollock och Paul Klee, ska du definitivt inte missa MOMA.

Walt Disney Family Museum

Självklart kan man inte bege sig till San Fransisco utan att ha barnasinnet kvar och ägna det en liten stund. Då är ett ypperligt tillfälle att bege sig till Walt Disney-museet som ligger i distriktet Presidio. Museet grundades av Walt Disneys äldsta dotter Diane Miller för att ge alla människor ett möte med mannen bakom Musse, Kalle och alla de andra. I en historisk tegelbyggnad kan du följa med till uppsättningar av Disneys alla filmer och drömma dig tillbaka som om det vore julafton varje dag. Du kan också köpa med dig souvenirer eller njuta av en kopp kaffe i det roliga kaféet. Det mest intressanta är dock att uppleva Disneys tidiga skede som han hade tänkt sig Disneyland, eller ta del av de visioner han hade som barn.

Ibland har man även utställningar med andra konstnärer som var god vän med Walt Disney. Ett exempel är Salvador Dali med sina surrealistiska målningar som smälter in i atmosfären. Detta museum är lika intressant för barn som för vuxna och är ett måste när man besöker San Fransisco.

San Fransisco Cable Car Museum

Vad kan vara mer San Fransisco än de berömda spårvagnarna som är lika vackra att se på som de är trevliga att ge sig ut på en åktur med. För att uppleva dem lite närmare och ta del av stadens spårvagnshistoria, kan du smita in på Cable Car museum vid Nob Hill. Museet är gratis och vem som helst kan gå in och njuta av vagnarna. Det är inte bara tågen eller vagnarna som är intressanta att läsa om och betrakta, utan även att ta del av spårvagnssystemet som det var förr i tiden. Därför blir museet också som ett slags arbetarmuseum som kan vara skojigt att upptäcka om man är tekniskt lagd. Museet upprättades 1974 och drivs av Friends of the cable car museum.

Alcatraz

Detta är egentligen inget direkt museum men ändå en fantastisk sevärdhet och får absolut inte missas. Alcatraz är det gamla ökända fängelset som stängdes 1963, året efter tre fångar lyckades rymma därifrån. Detta var dock inte den enda anledningen att stänga det. Fängelset var i dåligt skick och ett farligt område för både fångar och väktare. Det hade varit en fånganstalt sedan 1700-talet och hade rykte om sig att vara idiotsäkert för rymningar. Tyvärr fick man erfara det motsatta även om försöken innan dess hade misslyckats. I havet utanför ön simmar hajar och att ta sig ned till vattnet är en kraftansträngning i sig. Idag är det ett slags museum som tar turister dit via färja. Fängelset har lämnats i det skick det var när det stängdes och är en stor sevärdhet.