Golden Gate-bron i San Fransisco

En av de vackraste broarna i världen är Golden Gate i San Fransisco. Den rödgyllene bron har blivit ett av stadens och Amerikas landmärken och tillhör också en av de byggnader som finns med på listan över världens sju underverk. Man kan lätt förstå varför. Bron har ett karakteristiskt utseende och ligger dessutom belägen i en naturskön miljö som gör den ännu vackrare att betrakta. Sundet den ligger i, är ofta täckt av en dimma som gör att bara toppen på pelarna sticker upp och färgen på bron var ett genomtänkt val för att synas även vid dessa väderlekar.

Golden Gate-brons historia

Bron upprättades mellan 1933-1937 av Joseph Bearmann Strauss som även ritat bron i Trollhättan. Bron i San Fransisco kostade dock betydligt mer att bygga - närmare bestämt 35 miljoner dollar. Den var dock mycket svår att bygga och det slutade med att totalt 11 personer miste livet under byggnationen. Det hade inte bara med fraktandet av balkar och brodelar att göra, utan även den svåra blåsten som drabbar sundet titt som tätt. Trots den ihärdiga vinden har bron bara stängts av ett fåtal gånger, eftersom folk föredrar att ta bilen över bron istället för att åka färja. Golden Gate är således en mycket trafikerad bro som är mycket populär att korsa. Dess popularitet har inte minskat och fram till 1964 var det den längsta hängbron, tills Verrazano Narrows bridge i New York färdigställdes och visade sig vara 18 meter längre.

Par jublar framför Golden Gate-bron i San Francisco

Självmordsrisken

Golden Gate har inte bara förknippats med skönhet och glädje utan även med de många dödsfall som inträffar. Många människor har tagit livet av sig genom att antingen hoppa från bron ner i vattnet eller genom att slänga sig framför den täta trafiken. Man uppskattar att ca 1600 personer har mist livet till följd av självmordstankar sedan brons upprättande 1937. Ända fram tills nu, räknas bron som världens vanligaste plats för att begå självmord.

Detta har lett till att man nu satt upp nödtelefoner på olika platser på bron och man håller också på att diskutera huruvida man ska sätta upp ett antisjälvmordsstängsel runt om sidorna på bron.

Golden Gate-bron i San Francisco

Karta till Golden Gate-bron

Klicka här för att se en karta till Golden Gate-bron, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Golden Gate-bron.