Resmål/Thailand/Klimatet i Thailand

Klimatet i Thailand

Thailand har ett tropiskt klimat bestående av tre årstider, som påverkas av monsunen. De tre årstiderna är 1) den svala och torra, 2) den varma och torra samt 3) regnsäsongen med tropiskt regnskogsklimat. Årstiderna styrs av monsunerna som kommer från sydväst och nordost, som blåser i ungefär sex månader i varje riktning vardera år.

Klimat i norra och mellersta Thailand

I norra och mellersta Thailand är det svalast i december-januari, då temperaturen i norr och nordost kan sjunka så långt nedåt som 10 °C under nätterna, och i bergen ända ner till under 0 °C. Den svala och torra perioden pågår från oktober/november till ungefär mitten av mars. Den varma och torra årstiden är sedan från mars till maj, och regnperioden från och med ungefär juni tills oktober/november. Ju längre söderut man kommer i Thailand, desto längre pågår regnperioden. Den varmaste månaden är vanligtvis april, då temperaturen kan överstiga 40 °C under dagen för att sedan bara sjunka marginellt under natten. Den nordöstra delen av Thailand, Isan, är landets varmaste del.

Klimat i södra Thailand

Det är till södra Thailand, i områdena kring Phuket och Krabi, som de flesta svenskar reser på semester. I den nordligaste delen av södra Thailand regnar det oftast ganska mycket från och med februari till mars, och riktigt mycket i maj samt under september till oktober. Lite längre söderut regnar det minst i januari-februari, och som mest i maj och september till oktober. I den allra södra delen av Thailand är temperaturen något mer jämn, och medeltemperaturen ligger runt 25-26 grader året om.

När är bästa tiden att åka till Thailand?

När den bästa tiden att åka till Thailand är beror lite på vart du åker och vad du skall göra i Thailand. Om du planerar att tillbringa tiden på stranden är det nog bäst att åka till sydvästra Thailand under vintern, för även om det är regnperiod regnar det inte hela dagarna - utan oftast bara en rejäl skur mitt på dagen. Boende, hotell, flygbiljetter och att turista i allmänhet är något billigare under lågsäsongen, och det är betydligt färre turister. Viktigt att tänka på dock är att vissa hotell och verksamheter är helt nedstängda under lågsäsongen, så om man planerar att åka till Thailand när det är lågsäsong är det klokt att kolla så att resmålet faktiskt är öppet.

Dyrast (och så klart med det bästa vädret) är att åka mellan november och februari, då det inte regnar särskilt mycket, samtidigt som det inte heller är för varmt.

Andra artiklar om Thailand

Visum i Thailand Vaccination i Thailand