Polens huvudstad Warszawa

Mitt i Polen ligger dess huvudstad Warszawa, som på senare tid blossat upp som en komet bland Europas städer. Det här är en mycket spännande stad under ständig förändring, här frodas kreativiteten och här är även det sociala livet och kulturlivet i högsta grad levande. I och med EU-inträdet har Warszawa fått ett enormt uppsving bland Europas storstäder. Många av de gamla gråa byggnaderna byggs om för att staden skall bli mer inbjudande, och transportsystemen rustas också upp i mycket snabb takt. Warszawa har av en del liknats vid fågeln Fenix, en stad som reser sig ur askan om och om igen. Ett besök i Warszawa kan ge en liten hint om varför, Warszawa är på många sätt en symbol för ett folk med en stark identitet och en vilja av stål.

En stad i uppgång

I Warszawa finns ett mycket aktivt kulturliv som har överlevt det mesta, och som nu på nytt är under uppgång. Det är också en stad som är utmärkt att shoppa i. Priserna är fortfarande relativt låga, och det mesta man kan tänka sig går att hitta här. Det finns också ett stort utbud av restauranger, caféer, barer, nattklubbar och diskotek. Här händer alltid något spännande, och nattlivet är i många avseenden hektiskt.

Warszawa drabbades hårt under WWII

Warszawa är en stad som under hela sin existens tyvärr har plundrats, erövrats, bränts och blivit utsatt för härjningar, liksom även stora delar av landet Polen. Staden drabbades särskilt hårt under andra världskriget. Efter kriget fanns tyvärr inte mycket kvar alls av det gamla Warszawa. Men staden har byggts upp igen, som en stolt och stark symbol över ett land som aldrig ger upp. Idag har den gamla delen i princip helt och hållet rustats upp till sin forna glans, och är på ett sätt ett tidsdokument i sig. På andra håll frodas den moderna och spännande arkitekturen, och skapar nya intressanta områden.

Många historiska sevärdheter har restaurerats

Warszawa Slott, som byggdes under 1560-talet, raserades tyvärr helt under kriget. Men det byggdes åter upp på 1970-talet. Månag av de hus som har restaurerats i Gamla Stan har man medvetet gett en känsla av det gamla Warszawa. Stalin skänkte staden Kulturpalatset, och byggnaden dominerar staden än idag. Kulturpalatset är ett mycket imponerande neoklassiskt verk, och i den ryms både biografer och teatrar. En annan vacker byggnad är Teatr Wiekli, den gamla stora teatern, här ges både teaterföreställningar och konserter. Det finns dock över 30 stycken andra teatrar att välja på, så för den som gillar teater är Warszawa inget dåligt resemål.

Warszawa är också en musikens och konstens stad. På Nationalmuseet visas bland annat europeisk och polsk konst, av t.ex. Rubens, Botticelli och Malczewski. Zacheta Konstmuseum har en av de förnämsta samlingarna i staden, men det finns också ett Chopinmuseum till minne av den genialiske konstnären och hemmasonen.

Gamla stan i Warszawa

Det är lätt att ta sig runt i Warszawa med både buss och tunnelbana. Det går även fint att promenera i citykärnan och det finns bra tågförbindelser med resten av Polen.

Artiklar om andra städer i Polen

Gdansk

Andra artiklar om Polen

Shopping i Polen Polens klimat
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com