Resmål/Polen/Klimatet i Polen

Klimatet i Polen

I norra Polen påverkas klimatet starkt av kusten och vattnet. Här är sommaren relativt sval, men vintrarna är inte så bistra. Det är ett ganska behagligt sommarklimat på sommaren för den som vill bada, med juli och augusti som högsäsong för badorterna. Det går då även bra att upptäcka de olika städerna och naturen utmed kustområdet, då man inte skållas av temperaturen under sommaren.

Växlande klimat i inlandet

I inlandet i Polen, söder om kusten, växlar klimatet en del och här råder ett mer omväxlande inlandsklimat. Det betyder torra och varma somrar och att vintrarna kan bli riktigt kalla. Längst in i landet kan det till och med bli väldigt kallt på vintern, medan sommaren bjuder på nästan tryckande värme.

Varierande medeltemperatur

Medeltemperaturen i Polen är på sommaren mellan 20 till 27 grader celsius. På vintern kan medeltemperaturen variera kraftigt från område till område. På vissa inlandsområden är medeltemperaturen på vintern nere i -30 grader celsius, medan det på andra håll i landet är -8 grader celsius.

Den absolut kallaste regionen i Polen kallas Podlasien, och den ligger på gränsen till Vitryssland. Varmaste området i Polen kallas Malopolska, här är sommaren varm och vintern mild.

Artiklar om städer i Polen

GdanskWarszawa

Andra artiklar om Polen

Shopping i Polen
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com