Kuststaden Gdansk

Gdansk är en typisk polsk kuststad, som är präglad av en internationell atmosfär och med ett fantastiskt rikt förflutet. Den har en mycket vacker arkitektur och en välkomnande atmosfär. Sedan medeltiden har polacker, tyskar, holländare och många andra samsats i staden. Gdansk är faktiskt väldigt rik på minnen från den nordeuropeiska historien.

Den svenska leden och svensk påverkan på Gdansk

Här finns bland annat ett Birgittakloster från 1390-talet, den enorma tegelbyggnaden Mariakyrkan är väl värd ett besök och i den vackra Katedralen ges härliga orgelkonserter. Här finns även sevärdheter med svenskt påbrå, även i Rådhuset som ligger i Gamla Stan. Det finns faktiskt en hel led utanför Gdansk som visar det svenska inflytandet på staden, Den svenska leden, där kan man följa svenskarnas spår genom Gdansk.

Gamla Stan måste besökas

Gamla Stan har fräschats upp rejält på senare år, och är numer en fröjd att flanera runt i, att äta gott i och att upptäcka. Huvudgatan heter Dlugatan och här hittar man många butiker, cafeer och restauranger. De gömmer sig bakom de vackra fasaderna som i många fall har inspirerats av holländsk arkitektur. De vackra portarna som finns överallt i Gamla Stan är också verkligen värda en närmare titt. I den gamla delen finner man också Baltiska Kulturcentret och Nationalmuseet, båda två är väl värda sin entrékostnad.

Vackra Gdansk

Otäck nutidshistoria kopplad till Förintelsen

I Gdansk kan den historieintresserade besökaren även uppleva den mindre smickrande delen av Europas nutidshistoria. I Westerplate föll de allra första skotten 1939, de som sedan blev starten för ett utdraget andra världskrig. Och i Gdansk finner man även koncentrationslägret Stutthof. I lägret finns fortfarande byggnader kvar från nazismens försök att utrota oliktänkande och icke-arier. Här hittar man bland annat dödsporten, gaskammare, krematorium och bo-baracker. Dödsporten är en tydlig symbolisk kvarleva, när man passerade porten slutade man i nazisternas ögon att vara en människa och reducerades till enbart ett nummer. Det var också härifrån, Gdansk, som Lech Walesa kom ifrån, mannen som sedan vågade bryta mot kommunismen.

Missa inte utkanten av Gdansk

Strax utanför Gdansks centrum på väg ut mot stränderna, ligger förorten Oliwa där man finner flera av Gdansks vackra parker. Där finns också ett trevligt zoo och en mycket vacker katedral. Om man åker ännu lite längre ut i samma riktning, kommer man till strandområdet Sopot med sina härliga stränder, där kan man leva ett riktigt semesterliv med butiker, klubbar, restauranger och caféer.

Om man vill åka ut på utflykter utanför staden är Malborkslottet en riktigt härlig dagsutflykt, med sin spännande historia från riddartiden. Eller så åker man till grannstaden Gdynia, den gamla fiskebyn som verkligen fått ett eget liv, och tittar på fartyg och njuter av den fantastiskt goda maten.

Artiklar om andra städer i Polen

Warszawa

Andra artiklar om Polen

Shopping i Polen Polens klimat
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com