Norges huvudstad Oslo

Norges huvudstad Oslo ligger mycket vackert belägen längst in i en fjord, helt omgiven av den härliga norska naturen med sina djupa skogar och höga berg. Oslo är en liten storstad som det är lätt att få grepp om, och är mycket gemytlig till sin karaktär. Här finns det livliga affärslivet samlat och här hittar man det absolut bästa som Norge har att erbjuda. Oslo är en rik stad i många bemärkelser, här bor de framgångsrika affärsmännen och även Norges grädda.

Huvudgatan innehåller många pärlor

Huvudgatan i Oslo heter Karl Johans gate och är en gata som fullkomligen myllrar av människor. Förutom mysiga butiker och restauranger finns här också viktiga och vackra byggnader såsom Stortinget, Slottet, Nationaltheatret och Universitet. Slottet byggdes under 1800-talet, och här bor även den norska kungen med sin familj fortfarande, åtminstone officiellt sett. Stortinget är en verkligen imponerande byggnad, och även hem för landets styrande regering.

Hamnen är en viktig knytpunkt

Oslo har en riktigt stor hamn där man kan njuta av god mat, eller hoppa på någon av färjorna eller båtarna som tar en med till öarna strax utanför Oslo. Detta är någonting som verkligen rekommenderas om det är soligt. Här hittar man också det vackra Rådhuset, som är världskänt för sin roll som plats för utdelningen av Nobels Fredspris. Åkershus Fästning och Slott är ett paradslott i Oslo som har anor från 1200-talet. Det är en fästning som ingen fiende någonsin lyckats ta sig in i. Enda gången den gav upp var till tyskarna under andra världskriget, men detta skedde då utan strid.

Slottet i Oslo

Många konsmuseum

Oslo är känt för sitt Nasjonalgalleri med sina ovärderliga tavlor, av bland annat hemmasonen Edvard Munch. I Oslo hittar man även Norsk Folkemuseum, Ibsenmuseet, Oslo Bymuseum och Vikingskipshuset där man kan se skepp från 800-talet. För den kulturintresserade är Nathionaltheatret och Det Norske Teatret intressanta ställen att upptäcka.

Naturen finns alltid runt hörnet

Det är alltid nära till naturen i Oslo. Det ser man om man till exempel åker till områdena Kampen, Vålerenga, Rodeløkka och Telhusbakken. Här är husen byggda av trä, trots att de ligger mitt i staden. Staden är omgiven av vackra skogsbeklädda åsar där man kan gå på tur, dvs åka skidor, vandra eller cykla. Det mest kända området är Holmenkollen, där även många skidtävlingar går av stapeln. I Holmenkollen hittar man också ett skidmuseum, som kan vara värt att besöka i detta skidornas förlovade land.

Dyr men festlig stad

Oslo är även vida känt för sitt hektiska nattliv. I Aker Brygge och i centrum av Oslo finner man mysiga restauranger och barer, och norrmännen gillar verkligen att hålla igång nattetid. Man tar sig lätt runt i Oslo med hjälp av spårvagnar, tunnelbana och buss. Det är också en trevlig stad att vandra omkring i. Det är dock ganska dyrt att handla och förlusta sig i Oslo, så ta med en lite större plånbok.

Tidszon och tidsskillnad Oslo

Om du undrar vad klockan är i Oslo eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Oslo, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Oslo, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Oslo.

Karta över Oslo

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Oslodär du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Norge

Bergen

Andra artiklar om Norge

Shopping i Norge Norges klimat