Resmål / Norge /Klimatet i Norge

Klimatet i Norge

Norge är ett avlångt land och har ett par olika klimatzoner. Golfströmmen som går utmed Norges kust bidrar på ett påtagligt sätt till klimatet, ett klimat som utan Golfströmmen hade blivit mycket kallare. Men trots detta är Norge ändå ett väldigt kallt land, framför allt ju längre norrut man kommer.

Södra kusten är ganska mild

Utmed södra Norges kust, där bland annat Oslo och Bergen finns är klimatet milt. Somrarna är gröna och på dagen är det i vanliga fall runt 20 grader varmt. Vintrarna är ganska milda, men det är i regel snö hela vintern. Så även i Norges inland. Här i inlandet blir det dock något varmare på sommaren, än utmed kusterna.

Norra norge har arktiskt klimat

Norra Norge sträcker sig en bra bit norr om polcirkeln, och först blir klimatet subarktiskt för att sedan till slut bli arktiskt. Det betyder korta men mycket intensiva somrar, och att midnattssol råder sommartid. Å andra sidan betyder det även långa och mörka vintrar, där solen tidvis inte visar sig över huvud taget. Men norrskenet finns där att beskåda, och snön gör livet och världen lite ljusare även under vintern.

Olika högsäsonger

Högsäsong i Oslo och Bergen är under juli och augusti, då kvällarna är ljumma och vädret är riktigt behagligt. Våren kan också vara en trevlig tid, men det händer ändå att det regnar ganska mycket. Norge har nämligen en ganska stor genomsnittlig nederbörd, då vindar från Atlanten tvingas upp av bergsmassiven längs kusten.

Norges vackra landskap

Högsäsong i fjällen är givetvis främst vintertid, men sommartid börjar bli en alltmer populär säsong att besöka bergen på också. Den fantastsiska naturen och de många vandringsäventyren väntar på sommaren.

Artiklar om städer i Norge

BergenOslo

Andra artiklar om Norge

Shopping i Norge