Hamnstaden Bergen

I västra Norge hittar man landets näst största stad Bergen. Bergen är en viktig hamnstad, men även en mycket intressant stad att besöka. Bergen grundades under tusentalet efter kristus, och har under tidernas gång emellanåt till och med fått figurera som huvudstad. Staden har dock drabbats av flera storbränder, då husen nästan alltid har varit byggda av trä. Bergen ligger utmed Norges oändligt vackra kust, med havet nedanför sina fötter. På många håll i staden är vyerna över havet fullkomligt spektakulär.

Bryggen är ett måste

Stadsdelen Bryggen finns med på UNESCO:s världsarvslista, och är väl värd ett besök eller två. Bryggen är ett otroligt pittoreskt, färgrikt och vackert område, med anor från så långt tillbaka som 1200-talet. Här finns också ett intressant museum, vilket visar mycket av historiken och myterna runt vikingarna. Bergen är förutom ett vikingacentrum även liktydigt med fiskenäring. Bara ett stenkast från Bryggenområdet finns en fiskmarknad som är mycket spännande, Fisketorget i Bergen. Man borde också passa på att äta fisk på någon av alla de trevliga fiskrestauranger som fins överallt i Bergen.

Det finns många trevliga gallerier i Bergen som är väl värda ett besök. Till dessa hör bland annat Fjosanger Samling och Allmenningen som också har försäljning, men även Galleri Bryggen, Galleri Format och Bergens Moderna Museum. Det finns även en mycket intressant botanisk trädgård i Milde, som ligger strax utanför Bergen.

Mareminehullet, nästan i centrum av Bergen, är en mycket spännande plats. Det är en stor grotta, men det är just myterna kring grottan som är det mest fascinerande. Guidade visningar av grottan förtäljer mer. Rosenkrantztårnet från medeltiden är också en sevärdhet som är väl värd ett besök. Även här finns guidade turer där man får höra mer av historiken runt byggnaden och de spännande tider som tornet varit med om.

Trevligt men dyrt uteliv

Det är mycket trevligt att gå ut i Bergen, men man måste vara lite försiktig med utgifterna. Bergen är känt för sin dyra alkohol, därför är utelivet även relativt lugnt. Dessutom tar man ganska duktigt betalt för att ens komma in på nattklubbarna. Men i övrigt finns många fina restauranger och barer, där man kan njuta av god mat och dryck.

Om man vill göra turer utanför Bergen rekommenderas så klart en tur till havet. Med lite tur kan man se både valar och späckhuggare i vattnet, vilket verkligen är en oförglömlig syn. Här kan man också upptäcka de vackra fjordarna, som är något unikt för Norge. Bara sex kilometer utanför Bergen hittar man också en mycket vacker stavkyrka som heter Fantoft. Fantoft byggdes på 1150-talet, men brann tyvärr ner år 1992. Man har dock byggt upp en exakt replika av originalet.

Karta över Bergen

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Bergen där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Norge

Oslo

Andra artiklar om Norge

Shopping i Norge Norges klimat