Sveriges huvudstad Stockholm

Sveriges huvudstad Stockholm ligger otroligt vackert utmed Mälaren, och kallas ibland faktiskt för Nordens Venedig, eller rätt och slätt Mälarens Pärla. Stockholm är en fantastiskt grön och härlig stad, för att vara en storstad åtminstone. Det är aldrig långt till grönska. Bildsköna Djurgården ligger i tät anslutning till staden, och här finns också nöjesparken Gröna Lund och det levande kulturmuseet Skansen med alla sina djur. Man kan till och med ta sig ett dopp i Mälaren i Rålambshovsparken, bara ett mesligt stenkast från den vackra tegelbyggnaden Stadshuset mitt i city.

Vackra Stockholm

Stadshuset i sig är annars en mycket intressant byggnad, och här genomförs också guidade turer. Missa inte heller Blå Hallen där Nobelpriset delas ut. Bara en liten bit längre bort ligger även Riksdagshuset, Operan och det Kungliga slottet. Dessa ståtliga byggnader ligger som vakter vid gränsen mellan sötvattnet i Mälaren och det salta havet. Om man vill kan man även lätt ta sig ut till skärgården, det finns många båtar som ligger utmed Kungliga Slottet. Annars kan man också ta en tur i Kungsträdgården och njuta av både folket och caféerna.

Vackra Stockholm

Gamla stan är fantastisk

Gamla stan är Stockholms äldsta stadsdel och här finns många små mysiga butiker, restauranger, gamla vackra hus och gränder. Här ligger även Storkyrkan med den magnifika statyn S:t Göran och Draken. Bredvid Gamla stan ligger Riddarholmen, där Riddarkyrkan ligger som byggdes i slutet av 1200-talet. Ett annat mycket intressant område är Berzeli Park, som ligger ett par kvarter ifrån Kungsträdgården. Här ligger Berns Hotell och Restaurang, som brukar ha stora shower av internationellt snitt. Även Raoul Wallenbergs torg med utställningar och inte minst Dramaten ligger här.

Liten men stor stad

För att vara en så pass liten stad internationellt sett, lever Stockholm ändå med råge upp till begreppet storstad. Atmosfären är extremt internationell, tempot är högt och det finns förvånansvärt många bra krogar, barer och nattklubbar att besöka. För lite lyxigare shopping, mat och drinkar beger man sig till områdena kring Östermalm och Stureplan, vilket är Stockholms uptown. Här är det dock dyrt, men det finns också mängder med kvalitetsvaror.

Det kan också vara spännande att upptäcka det yngre och lite mer hippa Södermalm, med sina småbutiker, prisvärda krogar och caféer. När man ändå är på Södermalm rekommenderas verkligen en tur till Vita Bergsparken, en riktigt livlig stadspark med många roliga små anrika hus utspridda här och där.

Teaterliv i överflöd

Teaterlivet fullkomligt frodas i Stockholm. Det finns dels många privatteatrar, sedan finns även Operan, Folkoperan och det anrika Dramaten att välja bland. Muséerna i Stockholm är också mycket intressanta att besöka. Nationalmuseet, Historiska museet och Naturhistoriska museet är några favoriter. Andra favoriter är Regalskeppet Vasa och Moderna museet. Samtliga museum ligger i fantastiska byggnader från sin tid, daterade från 1700-talet och framåt. Drottningholms slott och Gripsholms slott som ligger en liten bit utanför Stockholm har visningar för allmänheten, dessa kan enkelt nås med båt.

Man tar sig lätt runt i Stockholm med hjälp av tunnelbana eller de många lokalbussarna. Köp med fördel dygnskort direkt i någon Pressbyrån-affär/kiosk. Taxiresor är ganska dyra och det rekommenderas inte att köra bil på egen hand pga. biltullar, enkelriktade gator, cykelbanor och extremt mycket och otrevlig trafik.

Artiklar om andra städer i Sverige

GöteborgMalmö
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com