Malmö, en stad under förändring

Malmö är en stad som genom åren alltid genomgått förändring av något slag. Den har ibland nästan haft växtvärk, och ibland stundvis stagnerat. Just nu befinner sig Malmö dock i en tillväxtperiod, vilket stadens nya landmärke, Turning Torso, och det livliga hamnområdet omkring verkligen är en symbol för. Turning Torso är en hyresbyggnad som ser ut att vrida sig upp mot himlen, och som kan ses från vida omkring i Malmö. Här finns också en oerhört trevlig restaurang väl värd ett besök. Området runt Turning Torso visar på en ny och fantasifull arkitektur, det ligger även utmed vattnet med utsikt mot Danmark och Öresundsbron.

Staden med många landmärken

Ett annat landmärke av lite äldre uttryck är Malmöhus Slott, som byggdes under 1400-talet som idag inhyser Malmö Museum. I staden finns även många andra vackra och historiskt intressanta byggnader. Till exempel St Petrikyrkan som är byggd som en basilika, och området Tunneln från 1300-talet som är ett mysigt område att flanera runt i. Stortorget anlades år 1536, och har en mycket rik historia, det utgör även något av ett centrum i staden. Andra intressanta byggnader är Kockska Huset, som också innefattar en ypperlig restaurang. Rådhuset, Residenset och Hotell Kramer som är byggt som ett slott i renässansstil är andra intressanta byggnader. Går man utmed hamnen i Malmö kommer man i horisonten att se Öresundsbron, vilken förenar Danmark med Sverige.

Turning Torso i Malmö

Väldigt internationell prägel

Malmö är en stad som tagit emot inflytande från många olika håll i världen. Här möts verkligen det svenska med det internationella. På Möllevången sker dagligen en livlig torghandel, med varor från alla världens hörn. Här hittar man också härliga och prisvärda restauranger. Området är egentligen gamla arbetarkvarter, men idag anses det vara ett riktigt hippt område. Lilla Torg sedan, är kanske Malmös mysigaste torg. På sommaren fylls Lilla Torg med härliga uteserveringar, och folklivet är livligt och farfullt. Här hittar man också DesignCenter med ypperlig modern design. Bredvid Lilla Torg hittar man sedan Gamla Väster. Här är husen låga och tempot något lugnare. Utmed gatorna finner man även flera konstgallerier och roliga små butiker, samt en hel del trevliga små dryckeshak.

Konstens Malmö

Malmö är en stad som är rik på konstateljéer, och den största konstsamlingen hittar man i Malmö Konsthall, som uppvisar internationell konst. Men även Malmö Konstmuseum med skandinavisk konst är väl värd ett besök. Runt i staden finns faktiskt över 45 gallerier att besöka. Åker man sedan ut i Skånetrakten kring påsk, finns det faktiskt konst att upptäcka överallt. Då pågår nämligen den stora Konstrundan. Om man är intresserad av kultur kan man även bege sig till Kulturkvarteret Mazetti, vilket är ett ställe som verkligen kan rekommenderas.

Sveriges äldsta nöjespark

Folkets Park i Malmö är den äldsta nöjesparken i Sverige, och helt klart väl värd ett besök. Och om man vill göra utflykter utanför staden finns även där mycket att upptäcka. Det är lätt att ta sig runt med bil eller buss, eller tåg om man vill det. Man kan exempelvis ta sig till den vackra kulturbygden ute på Österlen, där man finner havsstränder, ateljéer och en alldeles enastående vacker natur. Här finns även närhet till Köpenhamn, som lätt kan nås via snabbtåg. Ett hett tips är att hyra en cykel för att ta sig runt i Malmö.

Karta över Malmö

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Malmödär du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Sverige

GöteborgStockholm