Resmål/Sverige /Städer /Göteborg

Vackra Göteborg

Göteborg är Sveriges näst största stad och även huvudorten på den svenska västkusten. En gång i tiden var huvudnäringen hamnen och fisket, men nu för tiden frodas affärslivet på andra sätt. Idag är Göteborg också en av Sveriges största universitetsstäder, vilket är någonting som präglar det sociala livet i staden. Här finns många unga människor med blicken framåt. Här finns också ett mycket rikt musik- och teaterliv som man kan njuta av. Dessutom finns barnens favorit när det kommer till nöjesparker här, Liseberg, en mycket omtyckt och populär nöjespark med en lång och anrik historia.

Gammalt blandas med nytt

I Göteborg märker man att gammalt blandas med nytt, och det finns väldigt många sevärdheter i staden. Göteborg är också en plats där många större evenemang går av stapeln, den har bra möjligheter till shopping och ett mycket trevligt uteliv - inte minst på den kända Avenyn. Utmed Avenyn kan man njuta av en härlig arkitektur från 1600-talet som man shoppar eller fikar på något mysigt café. Hamnområdet strax intill är också ett mysigt tillhåll, där man finner ett livligt gatuliv och intressant svensk arkitektur.

Det stora torget Götaplatsen pryds av en mycket vacker Carl Milles-staty. Staden inhyser även ett antal vackra kyrkor, varav Domkyrkan är den mest imponerande och även den som sticker ut. Den intressanta Feskekôrka liknar kanske en kyrka, men är egentligen en 1800-talsbyggnad avsedd att rymma en fiskehall. En annan intressant byggnad är Universeum, vilket är ett vetenskapscenter och museum i ett. Här finns både utställningar och experimentstationer. Det äldsta huset i Göteborg är Kronhuset, som byggdes år 1642, men Rådhuset från 1673 är också en gammal och vacker byggnad väl värd en närmare titt.

Feskekôrka i Göteborg

Trevlig shopping och mycket god mat

Göteborg erbjuder även väldigt trevlig shopping, främst i områdena Järntorget, Linnéstaden, Vasastaden och längs Avenyn. Det finns allt från små gemytliga butiker, till större modernare varuhus. Vill man istället hitta fynd på second hand rekommenderas verkligen en tur till det anrika området Haga. Sedan i saluhallen vid Kungstorget finns förutom mat från alla världens hörn, också väldigt många trevliga restauranger och caféer.

Nära till allt, även utanför stan

Om man vill göra utflykter utanför Göteborg så är det väldigt nära till havet, vilket bjuder in till många trevliga upptäckter. Elfsborgs fästning är ett väldigt populärt utflyktsmål som ligger alldeles vid Göta Älvs mynning. Elfsborgs Fästning byggdes under 1600-talet, och har en mycket intressant historia. Man kan lätt ta sig hit med båt. Annars kan man också bege sig till det imponerande Tjolöholms Slott, eller Nääs Slott. Dessa två vackra slott med sin härliga omgivande natur och intressanta historia är verkligen någonting som kan rekommenderas.

Det är faktiskt nära till det mesta i Göteborg, och man kan lätt ta sig runt både till fots eller med cykel. Annars kan man enkelt även hoppa på någon av de spårvagnar som trafikerar staden, eller någon av de lokala bussarna. Dock är det ganska svårt att ta sig runt med bil, så det rekommenderas inte i första hand.

Tidszon och tidsskillnad Göteborg

Om du undrar vad klockan är i Göteborg eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Göteborg, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Göteborg, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Göteborg.

Karta och hotell i Göteborg

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Göteborg där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Göteborg så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Göteborg.

Artiklar om andra städer i Sverige

HelsingborgMalmöStockholm