Resmål/Mallorca/Palma stad

Palma stad på Mallorca

Palma stad är staden som är känd för sol, bad och fest hela natten lång. Eller det är oftast den bilden som många har av Palma, men här även finns så mycket mer. De senaste åren har faktiskt både Palma och Mallorca genomgått ett rejält lyft, och det märks verkligen varför Mallorca länge har varit så populär bland oss svenskar. Sedan är det ju faktiskt så att Palma stad är så mycket mer än bara de charterfördomar som de flesta har. Och trots att det var i Playa de Palma som den svenska charterindustrin en gång började under sextiotalet, har staden ändå lyckats behålla både sin charm och sin karaktär.

Ganska liten ö

Mallorca i sig är knappt större än Gotland, och har under de senaste tio åren genomgått en mycket positiv förvandling. Ortsborna är måna om både turisterna och sin ö, och därför har man lagt mycket fokus på miljöarbete. Stränderna inne i Palma stad domineras förvisso av hotell, men det finns fortfarande många guldklimpar väl behållna utanför staden. Ortsborna har varit mycket taktiska och sett till att hålla fast vid det som vi svenskar en gång började åka hit för, den klassiska atmosfären och det stilla lugnet. Men under den senaste tiden har man även rustat upp och snyggat till stränderna inne i Palma, och gett dem ett riktigt lyft.

Palma stad på Mallorca

Inte bara sol och bad

Det finns också mycket mer att göra än bara sol och bad, till exempel shopping, vandringsleder, restauranger och inte minst ett grymt nattliv. Palma stad erbjuder något för alla, och alla är välkomna. En fördel med Palma är att det faktiskt är relativt billigt att åka hit. Man kan köpa en flybiljett och sedan fixa boende på egen hand, eller ta en extra billig sista-minuten-biljett. Skulle man få ett lite sämre boende gör inte det så mycket, standarden är generellt sett relativt hög, och man spenderar ändå inte så mycket tid på rummet.

Palma som stad är även överfull av charmiga gränder att förälska sig i, ett hett tips är att prata med ortsbefolkningen och be om tips. Både folket i baren och fiskarna nere i hamnen är oväntat gästvänliga, ta tillvara på deras tips och upptäckt något unikt, något som gör din Palma-resa riktigt speciell!

Enkelt att ta sig til Palma

Det är enkelt att resa till Palma, och det är samtidigt mycket lätt att vara turist här. Som på många andra ställen behöver man inte trixa med konstiga valutor eller oförståeliga menyer, eller personal som inte pratar engelska. Det är även lätt att med lokaltrafik eller hyrbil ta sig ut ur staden för en dagsutflykt och upptäcka nya platser, för att sedan lika enkelt ta sig tillbaks hem för en god middag och kanske ett par drinkar för att varva ned.

Nattliv i Palma

Palma stad är en riktigt etablerad ort på den svenska "charterkartan", mycket på grund av att Palma har ett riktigt tempofyllt nattliv. Här finns caféer, barer, klubbar och grisfester - ja faktiskt allt som man kan tänkas behöva efter en avkopplande dag på beachen.

I Palma kan man själv välja hur mycket part man vill att kvällen skall innehålla. Bara gå ut och njuta av en välsmakande måltid på någon av de härliga restaurangerna, och avsluta med en härlig strandpromenad, eller forsätta inpå småtimmarna med goda fruktdrinkar i mängder. Eller kanske någonting mittemellan, njuta av goda vänners sällskap på något av de kvällsöppna caféerna, med en kanna sangria (eller två).

Partylivet här är minst sagt pulserande med många glada turister och ortsbor, stämningen brukar alltid vara på topp. Kvällen börjas lämpligast på en mindre bar eller uteservering, vid midnatt kan man sedan gå vidare till ett lite häftigare alternativ. Klubbarna vaknar till liv sent och pågår tills fiskarna ger sig ut på morgonen, så gå inte ut för tidigt så att du blir för trött och missar det häftigaste draget. De flesta bra ställen ligger vid Paseo Maritimo, här finns en härlig mix av både barer och nattklubbar.

Shopping i Palma

Palma är inte bara en stad som lämpas för sol, bad och avslappning, det är även en riktigt shoppingstad och något för den som vill fynda souvenirer, kläder, inredning och andra minnen att ta med sig hem. En shoppingrunda i Palma är ingenting man skall hetsa sig igenom i ren panik, utan se det snarare som en mysig avstickare från solen. Det är lätt att vandra runt i de smala och härliga gränderna, eller bli uppslukad av de exklusiva boutiquerna och de stora trendkedjorna. Det man ska hålla ett extra öga efter, som man verkligen kan fynda här i Palma, är framförallt kläder, skor, skinn, läder, keramik, pärlor och alkohol.

Palmas bästa gator

De absolut bästa gatorna när det gäller märkesshopping är Avinguda Jaume III och Placa Rei Joan Carlos I, här ligger de större kedjorna blandat med lite dyrare alternativ som t.ex. Mont Blanc och Versace. Men gå även in i de små gränderna och de smågator som korsar de större gatorna, det är här man hittar de riktiga fynden, och även de personliga minnena.

Stora varuhus finns också

Gillar man större varuhus i stil med NK, finns bland annat El Corte Ingles. Här kan man hitta det mesta, och till skillnad från de flesta andra affärer är det även öppet här under siestan. Ett annat stort shoppingcentrum är Porto Pi, det är inte lika fint som El Corte Ingles men ändå helt okej för den som vill fynda. Det ligger västerut förbi hamnpromenaden.

Marknaderna är en riktig höjdpunkt

Man bör inte heller missa att gå på en marknad när man ändå är på Mallorca, det pågår nämligen traditionella marknader nästintill dagligen. Det mesta säljs på dessa marknader, även bybor både säljer och handlar här. Man kan hitta allt från grönsaker, frukt, husdjur, husgeråd till kläder och skor. De flesta marknader håller endast öppet fram till siestan, så det gäller att vara ute i ganska god tid. Den största och mest välkända marknaden är Inca, som hålls varje torsdag. Men loppmarknaden i Palma är också en riktig favorit hos många besökare i staden. Hör även runt hos lokalbefolkningen eller på hotellet om vilka marknader de rekommenderar, eftersom det ofta finns flera stycken att välja på varje dag.

Karta över Palma stad

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Palma stad där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.