Reseadapter och eluttag i Iran

Här kan du läsa mer om vilken typ av eluttag som används i Iran, samt även läsa mer om huruvida man måste skaffa sig en reseadapter eller inte när man besöker Iran. Den typ eller de typer av eluttag som används i Iran är Typ C, samtidigt är den standardspänning samt den standardfrekvens som används 230 V respektive 50 Hz. I Sverige använder vi eluttag av Typ C och Typ F, sedan är vår standardspänning är 230 V och vår standardfrekvens 50 Hz. Här nedan kan du se om du behöver en reseadapter till eluttag i Iran samt få rekommendationer kring passande reseadapter.

🇮🇷

Reseadapter behövs inte till eluttag i Iran

Med detta sagt kan vi konstatera att om du reser till Iran så behöver du inte ta med någon reseadapter, då de i Iran använder sig av eluttag som är kompatibla med de kontakter och apparater som vi använder Sverige. Men om man skall besöka grannländer kan det ändå vara klokt att ta med en reseadapter, exempelvis är denna reseadapter riktigt bra då den fungerar över i princip hela världen.

Vidare är både nätspänningen och frekvensen som används i elnätet i Iran samma som den som används i Sverige, så de apparater du använder i Sverige borde även fungera helt utan problem i Iran. Någon transformator borde inte vara nödvändig med andra ord.

Universaladapter till hela världen

Det säkraste när man skall ut och resa är att köpa en reseadapter universal för hela världen, som då också garanterat fungerar i Iran. Denna universal reseadapter kommer från ett välkänt märke (Skross) och finns också att köpa till bra pris hos många handlare. Här nedan finns bilder på reseadaptern samt en lista över de butiker som har det bästa priset just nu.

Eluttag som används i Iran

Här nedan kan du se bilder på de eluttag som används i Iran, de gör det lätt för dig att jämföra med de kontakter du har för att se t.ex. likheter och skillnader.

Illustration av eluttag Typ C som används i Iran.

Att besöka Iran som turist

Iran är populärt bland resenärer av många olika skäl. För det första finns det många historiska och kulturella sevärdheter i landet. Den antika staden Persepolis är till exempel en stor turistattraktion. Dessutom är Iran en säker och välkomnande plats att besöka, med vänlig lokalbefolkning och ett intressant kök. Slutligen är Iran relativt prisvärt jämfört med andra resmål i regionen. Alla dessa faktorer gör Iran till ett populärt resmål för resenärer från hela världen.

Den bästa tiden att besöka Iran varierar beroende på vad du vill se och göra. Om du till exempel är intresserad av skidåkning är den bästa tiden att besöka Iran mellan december och februari. Om du vill uppleva landets pulserande nattliv är våren (mars till maj) den perfekta tiden att åka. Och om du vill undvika den om du vill värma och se landets många vackra trädgårdar är hösten (september-november) den bästa tiden för ett besök. Oavsett vilken tid på året du väljer är vi övertygade om att du kommer att njuta av din tid i Iran!