Resmål/Blogg/När du reser ensam

Viktiga saker att tänka på när du reser ensam

Vill du åka på äventyr? Att vilja utforska världen och se allt den har att erbjuda är en fantastisk känsla. Men innan du ger dig iväg på din första resa ensam finns det några saker som du bör veta om vad som väntar dig. Jag ska dela med mig av sju viktiga tips som kommer att göra din resa mycket smidigare, hjälpa dig att njuta av varje ögonblick och ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Vikten av att planera i förväg

Att planera din resa och boka hotell, flyg och researrangemang kan först verka jobbigt, men det är SÅ viktigt att göra detta i förväg. Du kommer att resa ensam vilket innebär att du inte har någon som organiserar allt åt dig och ser till att allt går smidigt bakom kulisserna. Att göra alla dessa saker själv kommer att säkerställa att det finns inga obehagliga överraskningar innan du åker och allt går smidigt när du är borta.

Styrkan hos din personlighet

Människor kan uppträda väldigt annorlunda i främmande länder än i hemlandet. Bli inte förvånad om folk verkar mindre vänliga än du är van vid, eller om de inte visar något större intresse när du försöker lära känna dem. Det betyder inte att de inte tycker om dig eller att de är oförskämda - det är viktigt att förstå att detta är en del av deras kultur och att det om något betyder att de är intresserade av att lära känna dig mer. Med andra ord - styrkan i din personlighet kommer att sättas på prov.

Låt inte din önskan att se allting komma i vägen för att njuta av det du redan har

Det är viktigt att inte bränna ut sig själv genom att försöka se och göra för mycket. Ta det lugnt, gör en lista över saker som du vill bocka av under resan och planera något nytt först när du har allt annat är gjort. Du kan också försöka planera din resa i etapper, så att du bara stannar på en ny plats några dagar i taget.

Gör det som känns rätt för dig

Om du vill resa ensam, men om du är omgiven av andra personer som inte vill resa ensam, ska du inte känna dig tvingad att göra något som du inte känner dig bekväm med. Att resa är om att göra saker för att du vill göra dem, inte för att andra vill att du ska göra det. Om det finns något som verkligen lockar dig men du är osäker på om det är något du vill göra, ta dig tid att planera det och satsa sedan på det! Du vet aldrig vad som kan hända i slutändan.

Skapa en resebudget

Det är viktigt att ha en uppfattning om hur mycket allt kommer att kosta så att du inte blir överraskad. Vissa saker, t.ex. boende och flyg, kan vara fasta priser, men det finns även andra utgifter att tänka på. Du behöver pengar för mat och dryck, aktiviteter och speciella souvenirer - allt det roliga du vill göra när du reser.

Förbered för saker som kan gå fel

Det är viktigt att vara beredd på det oväntade och förstå att reseplaner ibland inte alltid fungerar som man tänkt sig. När du reser ensam finns det ingen där som kan hjälpa till att åtgärda problemet om något går fel med din bokning, biljett osv. Det är bra att veta i förväg vad du skulle göra i en sådan här situation och hur du skulle hantera den, så att du kan hålla dig lugn och se till att inget blir ett alltför stort problem när det är dags.

Prioritera din säkerhet och trygghet

Att resa ensam innebär att det inte finns någon att höra av sig till om något inte går som planerat eller om man inte hör av sig någon när de sa att de skulle göra det. Skaffa även en reseförsäkring, så att du kan få ekonomisk hjälp om något går fel.

Att resa ensam är en fantastisk upplevelse, men innan du ger dig iväg på din första resa är det viktigt att du förstår vad du behöver göra i förväg och vad som krävs för att hålla dig säker på vägen. Om du har haft nytta av den här artikeln eller tycker att något tips saknas får du jättegärna lämna en kommentar här nedan! :)


Publicerat 2022-12-20