Resmål/Blogg/Res med bra reseförsäkring

Res mer avslappnat med bra reseförsäkring

Att resa och uppleva nya spännande platser är för många bland det bästa som finns. Däremot är det mindre roligt att komma på när man kör moped i Thailands djungel att man inte vet om man har någon reseförsäkring. Skulle olyckan vara framme kan det bli riktigt dyrt och komplicerat.

Många hemförsäkringar har ett inbyggt reseskydd i olika omfattningar. Betalas resan med bankkort eller kreditkort kan det ingå både reseskydd och avbeställningsskydd.

Reseförsäkring i hemförsäkringen

Hos försäkringsbolag som Gjensidige Försäkring ingår försäkringsskydd på resan i hemförsäkringen. Reseskyddet kan vara mellan 45 dagar upp till 60 dagar beroende på typ av hemförsäkring. Innan avresa är det bra att kontrollera vad som ingår i försäkringen, om det finns några undantag och informera sig om vilken dokumentation som behövs vid olycka. Se alltid till att ha kontaktuppgifter till försäkringsbolaget lättillgängligt om olyckan skulle vara framme.

Det är bra att vara observant på vem som täcks av reseskyddet som finns i hemförsäkringen. Framför allt om ni reser med barn som eventuellt inte är skrivna på samma adress. Ägnar ni er åt mer äventyrliga sporter på semester kan det vara bra att kontrollera så det inte finns specifika undantag i reseskyddet.

Vissa aktiviteter kan klassas som riskfyllda aktiviteter och kräver speciella reseförsäkringar. Det kan vara att åka offpist, klättra i berg eller åka downhill med mountainbike. Hör med försäkringsbolaget innan avresa om ni planerar lite mer äventyrliga inslag på resan.

Avslappnad på drömresa skyddad av bra hemförsäkring.

Var observant på hemtransport och ambulansflyg

När det kommer till resor inom EU är det viktigt att ha med sig EU-kortet från Försäkringskassan. Då får du rätt till samma sjukvård och till samma kostnader som medborgare i det landet du besöker.

Det som inte ingår är hemtransport i händelse av en olycka. Inte heller ambulansflyg som kan kosta 500 000 kronor eller mer ingår i EU-kortet. Utanför Europa kan hemtransporter och ambulansflyg kosta upp mot en miljon kronor. De flesta bra reseförsäkringarna täcker även hemtransporter och ambulansflyg men kontrollera vad som finns angivet i det finstilta i din reseförsäkring.

Kontrollera om det finns avrådan från resor

En viktig detalj är att kontrollera om UD gjort någon avrådan till resor för resmålet. Det finns flera olika nivåer när det kommer till avrådan från resor. Ibland gäller det turist-och nöjesresor och ibland avråder UD från alla resor.

Innan resan bokas är det därför viktigt att kontrollera på Sweden Abroad vad som gäller för landet du tänker besöka. Avråder UD från resor är det mycket möjligt att reseförsäkringen inte gäller. Det gäller oavsett om du tecknat separat reseförsäkring, om du betalat med kort eller om du använder reseskyddet i hemförsäkringen. Resebolag kan också ha speciella undantag i sina villkor om UD avråder från resa.


Publicerat 2022-01-18