Resmål/Blogg/Bättre att semestra hemma?

Bättre att semestra hemma?

Det finns många skäl att semestra hemma i stället för att resa utomlands. Du kan till exempel spara mycket pengar genom att slippa flygbiljetter, boendekostnader och andra resekostnader. Dessutom kan du slå ihop dina resurser med vänner eller familjemedlemmar som också bor i närheten, vilket kan ge dig en roligare och mer avslappnad semesterupplevelse. Och självklart kan du njuta av alla de välbekanta bekvämligheter som du känner igen dig i ditt hem.

Så nästa gång du funderar på att åka på semester, varför inte prova att stanna hemma? Du kanske blir förvånad över hur mycket du tycker om det!

Här listar vi några saker man kan göra hemma som kan bli riktigt kul upplevelser;

Bada i sjön, havet eller varför inte grannens pool

Varför inte testa en ny badplats? Med alla sjöar, vattendrag och inte minst kust som finns i detta avlånga land så kan du med alla säkerhet hitta en badplats som du inte testat innan. Kolla badkartan.se eller fråga vännerna om tips.

Med pengarna du sparar genom att semestra hemma så dröjer det inte länge förrän du kan skaffa en egen pool att ha på tomten. Där du kan njuta av den sköna känslan att glida ner i vattnet och få känslan av att du befinner dig på ett helt annat ställe. Sparar du lite längre så kanske pengarna räcker till en thermopool med infinity-kant... Man kan ju alltid drömma!

För att göra pool-badandet till en lite mer spännande upplevelse så kan du ju alltid försöka tjuvbada i grannens pool - tänk dig barnens uppsyn när du föreslår en sån sak! Tänk dig sen deras reaktion när du genomför den!!

En lyxig pool på baksidan av ett hus.

© Bild från Poolgiganten

Paddla kajak eller kanot

Paddla kajak eller kanot med barn är ett fantastiskt sätt att njuta av naturen och skapa minnen som kommer att vara för evigt. Förutom att ge en fantastisk upplevelse för alla som deltar kan denna form av utomhusaktivitet också ge roliga möjligheter att knyta band mellan familjemedlemmarna medan de utforskar nya områden i sin egen takt!

Sjöar och andra vattendrag finns det gott om, så det är aldrig svårt att hitta en lämplig plats. Utrustning kan lånas eller hyras, kolla på Hygglo.se eller kanske Blocket.se så kommer du hitta någon som vill hyra ut.

Planera efter väder, börja försiktigt, tänk på säkerheten och ha en riktig toppentur!

Fiska

Det blir mycket vattenrelaterat, men med alla sjöar och vattendrag så är det nästan en självklar del i upplevelser på hemmaplan. Fiske är dessutom en av Sveriges största fritidssysselsättningar och något som alla kan vara med på!

Såklart kan man köpa en massa utrustning och åka båt med ekolod, men i sin enklaste form behöver det inte vara krångligare än att köpa ett metset med lina, flöte och krok för 20 kronor och ställa sig på en låg bro och fiska med händerna. Eller så skapar man sitt eget metspö, vilket blir en extra del av upplevelsen. Att leta mask brukar vara en stor upplevelse för små barn!

Få saker smakar dessutom lika gott som egenfångad abborre!

Kom ihåg: Kolla var du får fiska fritt och var du behöver fiskekort!

Ett fiskespö som lutar mot räcket på en brygga.

Gå en höghöjdsbana

När du tänker på roliga familjeaktiviteter är kanske inte höghöjdsbanor högst upp på just din lista. Men om äventyr och nya upplevelser är något som intresserar både förälder OCH barn så rekommenderar jag att ni funderar på saken. Det är utmanande, jobbigt men också fantastisk roligt och en verkligt häftig upplevelse tillsammans!

Kostar en slant, men är helt klart värt det!

Pröva geocaching

Geocaching är en skattjakt med deltagare från hela världen. Allt du behöver för att delta är en mobiltelefon som innehåller GPS - i princip alla mobiler funkar för det idag. Koordinaterna för varje cache finns i på Geocaching.com alternativt i en mobiltelefon-app, som även innehåller information samt instruktioner om det finns några särskilda regler förknippade med att hitta just den här "skatten".

Deltagarna älskar hur roligt men samtidigt lärorikt (och ofta underhållande!) det här spelet verkligen verkar; här är tre anledningar till varför så många gillar geocaching:

  • Plötsligt upptäcker man platser och saker i närområdet som man aldrig sett
  • Passar alla åldrar
  • Vissa cacher är lätta att hitta, andra är ett helt äventyr som verkligen innehåller små skatter som man kan få ta med sig - eller åtminstone få byta till sig en skatt!

Se där, 5 tips som alla kan göra istället för att åka långt bort för lite semester och upplevelser med familjen.

En geocache som har placerats i skogen under ett träd.

En geocache som har placerats i skogen under ett träd.


Publicerat 2022-08-30