Hansastaden Dortmund

Dortmund är en anrik och gammal Hansastad som ligger i nordvästra Tyskland. Genom tiderna har Dortmund blivit känd som en stålstad, nära Ruhrområdet. Men som så många andra städer i Tyskland är även Dortmund en stad under förändring. Här satsar man verkligen på nya idéer och nya lösningar på gamla problem, vilket har tagit sig i uttryck på många sätt.

Fantastisk arkitektur

Den nya arkitekturen i Dortmund är en spännande värld att upptäcka, liksom Dortmunds kreativa kulturliv. Här är det också alltid ovanligt nära till naturen, särskilt om man föreställer sig att området runt omkring skall vara ett grått Ruhrområde. Mycket möda har lagts ner av stadsplanerarna på att göra staden och omgivningarna gröna och sköna genom tiderna, och numer stoltserar Dortsund gärna med sina vackra rosor i Rosarium och de olika vackra parkerna runt om i staden.

Inhyser många museer

Det finns även väldigt många museer att besöka i staden. Flera av dem är dessutom inhysta i mycket intressanta lokaler, vissa av dem är rent av futuristiska. Museum für Kunst und Kulturgescheichte är en riktig kulturmagnet, och belagd i ett art dèco-hus. Museum am Ostwall har en hel del intressant kontemporär konst och kultur, medan Museum für Naturkunde istället går tillbaka hela 55 miljoner år i tiden med sina visningar. Den ruhrska industriutvecklingen kan man följa på industrimuseet Westphalian Industrian Museum, och djupare historia kring Dortmunds hamn får man vid Harbour Museum.

Dortmund om natten

Fantastiska slott och kyrkor

Det finns också många intressanta slott och kyrkor att besöka i och runt Dortmund. Kyrkorna är byggda ända från medeltiden och framåt, och står som levande historiska monument på olika platser i staden och dess omgivningar. Reinoldkirche är den kanske mest spännande medeltidskyrkan, kanske mycket beroende på sin roliga form. Haus Bodelschwingh är ett fantastiskt slott med anor från 1200-talet, och är det största och mest imponerande i sitt slag i området. Haus Rosenberg är ett annat slott från samma tidsepok, även det väl värt ett besök. Det finns så klart många fler kyrkor och slott, och man kommer lätt ut på landet med tåg eller genom guidade turer.

Härlig shopping och trevligt uteliv

Dortmund är annars en ypperlig stad att shoppa i. Runt centrum finns mängder med butiker och varuhus, här säljer man det mesta från kläder till exklusiva matvaror och elektronik. I centrum hittar man även många trevliga restauranger, och inte minst härliga caféer där man kan njuta av stadslivet. Det finns givetvis också många ölstugor i staden, som i så många andra tyska städer. På ölstugorna kan man också äta traditionell tysk mat, och ett tips är att prova den lokala donutliknande "pizzan" Salzkuchen mit Mett. Eftersom Dortmund är en storstad finns det givetvis också ett antal nattklubbar och diskotek att välja mellan om man vill gå ut och slå sina lurviga.

Annars har Dortmund ett mycket bra transportsystem, och det är lätt att ta sig runt i staden. Det går även bra att ta sig runt till fots. Vill man åka utanför staden finns det många tåg som utgår från Dortmund. Om ni vill läsa mer om Dortmund kan vi rekommendera sajten Tyskland.nu som har en hel sektion om just Dortmund och sevärdheter i Dortmund.

Artiklar om andra städer i Tyskland

BerlinDüsseldorfHamburgHannoverKölnMünchen

Andra artiklar om Tyskland

Tysklands klimat Shopping i Tyskland
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com