Resmål/Blogg/Upplev Game of Thrones

Upplev Game of Thrones

Den populära TV-serien Game of Thrones bjöd på lika många storslagna vyer som spännande intriger. Serien spelades in på ett flertal platser främst i Europa och många av dessa kan du besöka. Här listas några väl valda pärlor som bjuder på mer än bara Game of Thrones-upplevelser.

King's Landing – Dubrovnik, Kroatien

Dubrovniks vackra gamla stad fick spela rollen som Westeros huvudstad King’s Landing. Stadsdelen är omgärdad av en ringmur och är Dubrovniks historiska stadskärna vars rötter sträcker sig ända tillbaka till 600-talet. Den finns med på UNESCO:s världsarvslista och rymmer ett flertal imponerande sevärdheter. Gamla stan är helt bilfri, så här kan du enkelt strosa omkring genom medeltida gränder och stanna för att ta en kaffe på någon av de många kaféerna eller restaurangerna. Vill du uppleva inspelningsplatserna från Game of Thrones finns numera guidade turer som tar dig med dit. Till exempel kan du klättra 300 trappsteg upp till fästningen Lovrijenac, som i serien var the Red Keep.

King's Landing i Dubrovnik

King's Landing i Dubrovnik

Dragonstone – San Juan de Gaztelugatxe, Spanien

I Baskien ligger ön med de dramatiska klipporna och de imponerande trappstegen som utgjorde Dragonstone i serien. Här finns inget slott (det skapades digitalt) men väl en kyrka från slutet av 1800-talet. Ön har en lång historia. Under 1100-talet fanns här ett kloster som sedan övergavs och ön har dessutom spelat en viktig roll i Spaniens försvar genom århundradena. Sedan serien visades har ön blivit mycket populär och därför behöver du boka biljetter i förväg om du vill besöka ön under högsäsong eller helgdagar. Besök är dock fortfarande gratis

Tingvalla (Þingvellir), Island

Många viktiga scener i Game of Thrones spelades in på olika platser på Island. Mest välbekant av dessa är nog Tingvalla, den storslagna nationalparken som också finns med på Unescos världsarvslista. Tingvalla är en både geologiskt och historiskt viktig plats. På 900-talet hölls här Islands första riksmöte för Alltinget, den lagstiftande församlingen, och platsen har också fungerat som domstol. Den stora ravinen som rymmer tingsplatsen är belägen mellan den nordamerikanska och den euroasiatiska kontinentalplattan. Om Tingvalla tycktes bekant för svenska tittare redan första gången platsen dök upp i Game of Thrones kan det bero på att även Bröderna Lejonhjärta till största delen spelades in här. I Game of Thrones utgjorde Tingvalla bland annat vildlingarnas läger.

Dragonstone (San Juan de Gaztelugatxe) Dragonstone (San Juan de Gaztelugatxe)

Azure Window och Mdina, Malta

Malta dök upp redan i det första avsnittet av serien, då som den plats där bröllopet mellan Khal Drogo och Daenerys hölls. I bakgrunden syns klippformationen Azure Window, som länge var ett av Maltas mest populära besöksmål. Under en storm 2017 kollapsade formationen men det finns fortfarande många goda skäl att besöka det här området på ön Gozo. Här finns möjligheter att dyka, vandra och njuta av den dramatiska naturen. På huvudön Malta finns ytterligare en Game of Thrones-destination: Mdina. Den före detta huvudstaden dyker upp i flera olika scener, bland annat får den magnifika stadsporten utgöra porten till King’s Landing. Även andra scener från första säsongen filmades runtom i Mdinas gränder och trädgårdar. Mdina är en mysig och lugn liten stad som grundades redan på 800-talet, och den är väl värd ett besök.

Azure Window i Malta

Azure Window i Malta


Publicerat 2020-08-22