Resmål/Blogg/En resa till Treriksröset

Treriksröset - ett helt unikt resmål!

Detta inlägg är en gästinlägg av Kerstin från Småland, där hon skall berätta om sin familjs resa till Treriksröset. Treriksröset är den punkt här uppe i Norden där de tre länderna Sverige, Norge och Finland gränsar till varandra. Om du vill läsa mer om själva Treriksröset rekommenderar jag dig att gå in på Treriksröset.se, en sajt som är helt dedikerad till Treriksröset.

Förberedelser innan resan

När min man och jag började prata om att åka till den nordligaste punkten i Sverige med våra två grabbar, så blev det minst sagt sura miner på tonåringarna. Skollovet räckte dock inte för att vi skulle hinna tur och retur med bilen, så vi fick lov att be om extra ledigt för dem. Vi hade planerat att åka på vintern så mannen och jag kunde locka med skoteråkning. Då sken minsann de ibland obstinata ungarna upp. ;)

Resan norröver

Bilresan var lång då vi bor i Södra Sverige, men väl i Norrland som är så fantastiskt vackert, rullade milen på fint tyckte vi. Många stopp för bensträckare, matintag och flera övernattningar blev det på vägen upp. Det var en bra idé, vi var utvilade när vi kom fram. I Karesuando var människorna väldigt vänliga och ville hjälpa till med det mesta, i butiken fanns allt vi behövde för uppehället. En och annan liten souvenir slank ner i korgen också.

Treriksröset måste upplevas

Skoterresan blev "bara den" en underbar upplevelse, inte minst att se grabbarnas glädje. Tilläggas bör att vi hade pratat mycket och länge om att här gällde det inte att komma snabbast fram utan att njuta av något väldigt annorlunda. Det gjorde vi med råge. Vi njöt av varje meter.

Väl framme vid Treriksröset så öppnade sig en helt ny värld. Att se den gula betongklumpen som finns där istället för ett röse av sten, var som att drömma. Vi hade tur med vädret och det vi möttes av var bara så fantastiskt vackert att det var svårt att få upp hakan. Ingen av oss sa ett ord på en bra stund. Ovanligt i vår familj ska tilläggas.

Att få se denna trelandspunkt där Sverige, Norge och Finland ingår, det var lite svårt att ta in till en början. Vi har rest en del och vet att känslan av att vara på en plats är något helt annat än att "bara" läsa om den. Här skrevs historia för snart 100 år sedan och det var inte utan att det blev en mäktig stund.

När vi sett oss mätta för en stund så var grabbarna uppe på "röset" - den gula cementklumpen. Mannen och jag var inte sämre, vi var snart uppe på "röset" vi också. Så stod vi där! Alla fyra med armarna i luften som om vi hade vunnit en stor seger. Det märkliga var att det kändes faktiskt så, en helt enorm känsla.

Vi gick omkring lite på de gudomliga vidderna för att hålla värmen då det blåste lite, men överlag var vädergudarna med oss. Bara det var ett stort plus. Matsäcken vi hade med oss smakade verkligen mums och vad går upp mot varm mjölkchoklad och goda mackor på en vinterutflykt?!? Inget knot om att det var fel pålägg inte. Nej, tvärtom, alla njöt.

Något jag aldrig hade väntat mig att få höra en av tonåringarna säga var: "Det här är så coolt morsan, kan vi åka hit flera gånger?". Den kvällen var vi så gott trötta och hundra procent nöjda med vår dag, så vi somnade ovaggade.

Treriksröset där Sverige, Norge och Finland möts och förenas.

Treriksröset där Sverige, Norge och Finland möts och förenas.
Rolf Palmberg (en:User:RoPa), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ett återbesök är oundvikligt

Vi kom hem med helt otroliga upplevelser och minnen i bagaget. Det dröjde inte länge förrän vi började prata om när vi ska åka tillbaka, vilket vi kommer att göra. Då vill vi ju såklart se Treriksröset och omgivningarna i sommarmiljö. Det blir som ett helt nytt resmål för oss då!


Publicerat 2020-11-18