Resmål/Blogg/Staycation - vad är det?

Staycation - vad är det?

Under sommaren 2019 blev svenska folket väldigt miljömedvetna gällande sina semesterresor. Allt fler valde att göra en så kallad "staycation". eller hemester som vi har valt att kalla det på svenska. Det innebär att man istället för att åka på långa utlandsresor med flyg väljer att semestra hemmavid. Detta gjorde bland annat att flygresorna minskade och tågresandet ökade stort i Sverige under 2019.

Bil, buss eller tåg

Att flyga är som bekant det mest miljöfarliga vi kan göra. Enligt Naturskyddsföreningen släpper ett flygplan ut hela 74 000 gånger mer utsläpp än vad ett tåg gör. Det är hisnande siffror som kan vara svåra att greppa. Även om det är upp till var och en hur man vill transportera sig, är det värt att tänka på. Därför är hemester så otroligt bra, då man kan ta bil, buss eller tåg inom Sveriges gränser istället. Sverige är ett mycket fint land, inte minst på sommaren. Att åka längs med västkusten ner till Skåne, eller vandra i de svenska fjällen, slår många utlandsresor. Det absolut bästa är förstås att hitta nya spännande platser och resmål så nära ens hem som möjligt. Gör det till exempel till en utmaning att kolla upp vilka resmål som finns inom länet du bor i. Det går att upptäcka många nya sjöar, utställningar och naturreservat för att nämna några möjliga resmål.

Säten på ett tåg

Staycation på hotell

En lyxig variant av staycation är att ta in på hotell i sin egen stad. Det bästa med det är att det nästan inte kräver någon planering. Ta med partner, barn, hund eller åk helt ensam och bara njut av en natt på hotell. Detta är något alla borde passa på att unna sig minst ett par gånger om året. Lyxen i att få en rejäl frukostbuffé uppdukad och att få sova på krispigt vita lakan behöver inte vara långt borta.

En staycation i ens egen stad är dessutom ett utmärkt tillfälle att upptäcka staden på nytt. Testa att låtsas att man är turist på besök för första gången. Prova på alla turistattraktioner och gå in i varje butik och varje café som ser mysigt ut. Det blir garanterat en rolig "resa", både att göra själv och med vänner eller familj. Det bästa är att får man hemlängtan eller har glömt något är hemmet aldrig särskilt långt borta. Låt flyget vila ett tag nu och utmana dig själv med en härlig staycation eller hemester nästa gång.


Publicerat 2020-04-02