Resmål/Blogg/Skolresor - Första resan

Skolresor - Första resan utan föräldrarna

Svenskar älskar att resa och reser mer än de flesta. Som besökare på Resmål.com tillhör du förmodligen den majoritet som tycker om resor. Att resa har många goda sidor. Förutom att det är avstressande, kul att se nya platser och roligt att träffa nya människor är det lärorikt. Man får en större förståelse för andra kulturer och levnadssätt och lär sig därigenom också mer om sig själv.

Därför är det av högsta vikt att unga människor får resa och se mer än den egna hemorten. Nu kommer vi sällan så långt på första skolresan att vi får se helt nya kulturer, men en skolresa är ofta första gången vi reser "på egen hand", utan familjen och föräldrarna och det är också utvecklande.

Barnen själva samlar ofta in pengar till skolresan

En annan lite speciell grej med skolresor är att de saknar naturlig budget. Skolelever kan inte, som vid familjesemestrar, avsätta lite av den vanliga inkomsten till reskassa eftersom skolklasser normalt sett inte har inkomster. Men det innebär inte att de inte kan samla in pengar. Barn kan anordna en basar eller loppmarknad, springa ärenden eller utföra enklare arbeten.

Eller också testa försäljningsarbete. Flera företag låter skolor och knattelag sälja deras varor mot provision. Ett av dem är DelikatessKungen. Deras produkter är ätbara. Det handlar om söta godsaker som handrullade praliner, dragerad lakrits och mandel, men också balsamvinäger, cheddarost och exklusiv salami. En skolklass startar en försäljning, tar upp beställningar genom att knacka dörr hos grannarna eller uppvakta lokala företag och sedan leverera varorna samtidigt som de tar betalt av kunderna. Genom att försäljningen är provisionsbaserad bestämmer man själv hur mycket tid man vill lägga på försäljningen, men de grupper som lyckats bäst har betalat hela sin skolresa genom försäljning, så det lönar sig att vara engagerad.

Ibland sägs det att vägen till målet är viktigast. Det beror kanske på vart man ska resa, men att samla pengar till en skolresa är en liten resa i sig.

Barn som skall ut på sin första skolresa med hjälp av pengar som de har samlat ihop på egen hand.

Barn som skall ut på sin första skolresa med hjälp av pengar som de har samlat ihop på egen hand.


Publicerat 2020-11-06