Resmål/Blogg/Rese- och kreditkort

Så hittar du bästa kreditkortet att ha med utomlands

När du reser utomlands är det väldigt smidigt att kunna använda sig av ett kreditkort istället för att behöva växla till sig kontanter.

Ett kreditkort har väldigt många fördelar utomlands:

  • Du slipper ha med dig hela reskassan i kontanter
  • Du har ett kreditutrymme vilket innebär att du inte riskerar att pengarna tar slut när du är utomlands
  • I princip alla världens länder accepterar de kreditkorten som används i Sverige, dvs. Visa, Mastercard och American Express.
  • Kreditkort har normalt en kompletterande reseförsäkring som skyddar dig och din familj extra på resan
  • Det är billigare att betala med kortet än att växla till sig kontanter
  • Du kan ta ut pengar i den lokala valutan på plats i en uttagsautomat

Som du ser ovan är det väldigt fördelaktigt att ha med sig ett kreditkort utomlands. Men det är skillnad mellan olika kreditkort, vissa är helt enkelt bättre lämpade att ha med sig utomlands än andra. Detta eftersom alla kreditkort har någon typ av avgift.

Rese- och kreditkort

Se upp för dessa kreditkortsavgifter utomlands

De avgifterna som du främst ska tänka på när du jämför kreditkort är uttagsavgiften och valutapåslaget.

Uttagsavgiften är den avgiften som banken tar när du gör ett uttag i en uttagsautomat, ofta är det runt 3 % av beloppet du tar ut, med en viss minimiavgift. Ett uttag på 3 000 kr innebär då exempelvis 90 kr i avgift.

Den andra avgiften är valutapåslaget, det är en procentsats som kreditkortsföretaget lägger på när du betalar i annan valuta än kronor. Ett vanligt valutapåslag är mellan ca 1,5 - 2 %. Ett kortköp utomlands för 500 kr innebär då ca 10 kr i avgift.

Även andra utgifter kan tillkomma vid bankomatuttag utomlands, men den avgiften är det i så fall inget som kortutgivaren kan påverka, utan kan ha med lokala regler att göra.

Så väljer du ett bra kreditkort för resan

För att hitta ett riktigt bra kreditkort att ha utomlands ska du alltså välja ett kort med så låg uttagsavgift och lågt valutapåslag som möjligt.

Valutapåslaget är oftast viktigare att ta hänsyn till än uttagsavgiften, detta eftersom valutapåslaget gäller vid alla köp utomlands - inte bara vid bankomatuttag.

Det finns enstaka kreditkort som inte har något valutapåslag alls, men då brukar de å andra sidan ha en årsavgift.

För att ta reda på vilket kreditkort som passar dig bäst kan du i så fall helt enkelt räkna på vad som kommer att löna sig för dig. Reser du sällan spelar valutapåslaget inte så stor roll om det innebär att du istället slipper betala årsavgift för ditt kreditkort.

Reser du ofta är en årsavgift på 199 kr inte så farligt att betala om det innebär att du kan spara flera hundralappar genom att slippa betala växlingsavgifter utomlands.

Utöver avgifterna bör du välja ett kort med reseförsäkring. Tänk på att reseförsäkringen som ingår för ett kreditkort normalt är en kompletterande reseförsäkring, den är alltså inte fullständig utan ger bara ett extra skydd. Reseförsäkring ingår normalt i din hemförsäkring.

Din vanliga reseförsäkring + den kompletterande reseförsäkringen ger dig bra skydd när du är utomlands och du får hjälp och ersättning vid de flesta situationer som kan uppstå - sjukdomar, skador, förseningar, olyckor m.m.

Sammanfattningsvis:


Publicerat 2020-04-28