Resmål/Blogg/MC-roadtrip genom Sverige

MC-roadtrip genom Sverige

Motorcykeln är för många en symbol för frihet, och när man väl tar det där efterlängtade MC-körkortet brukar en storm av frihetskänslor som blossa upp inombords. Med en motorcykel slipper man de begränsande väggarna av en bil och får njuta av vägen, luften, och hastigheten fritt. Äger du en motorcykel själv förstår du dig nog på känslan. Kör man en motorcykel känner man ett mycket starkare band till både sitt fordon och till vägen man kör på. Letar du efter en livsbejakande upplevelse, så kan du testa att åka ut på en MC-roadtrip genom Sveriges grönskande natur nu till sommar. Men det är några saker du bör tänka på innan du åker iväg.

Skaffa MC-körkort

Det första man måste göra är givetvis att skaffa ett MC-körkort, om man inte redan har ett sedan innan. Man kan välja att ta MC-körkort för antingen lätt motorcykel (A1), mellanstor motorcykel (A2) eller tung motorcykel (A), du kan läsa mer om de olika körkortstyperna hos Transportstyrelsen. Oftast är det bäst att satsa på A-kortet på en gång, för om man tar ett för lite lättare hoj är det lätt att man i framtiden ångrar sig, och då måste man göra om stora delar av processen igen om man vill börja köra tyngre motorcykel. Här kan du läsa mer om att skaffa MC-körkort.

Roadtrip med motorcykel

Rätt motorcykel

Vissa motorcyklar är bättre än andra för dig som har som mål att resa genom landet. En bra touringmotorcykel rekommenderas starkt för längre resor. Ett exempel på en sådan motorcykel är Kawasaki KLR650, en kvalitativ motorcykel som inte är alltför dyr. KLR650 har en hel del baggageutrymme för att förenkla upplevelsen under långa resor. Den har använts i flera jorden-runt resor, så den klarar lätt en resa inom Sverige.

Rätt kläder

Det är viktigt att klä sig rätt när man kör en motorcykel, särskilt när man är ute på en långresa. MC-jacka, handskar och hjälm är det nödvändiga, men resten är upp till dig. Du vill se till att du klär dig bekvämt under resan, eftersom du kommer spendera flera timmar i sträck på din motorcykel.

Budget

Om man inte har vänner spritt runt om i landet så kan en MC-roadtrip visa sig vara rätt dyr. Man äter då ofta ute och sover på hotell, vilket under längre resor kan resultera i väldigt höga summor. Vandrarhem och Airbnb kan utgöra billigare alternativ, men man kan även tälta under resans gång för det ultimata budgetalternativet. Med ett enkelt stormkök och ett tält kan man ta sig långt i landet på en billig peng.

Rätt destination

Din destination bestämmer du självklart själv över, och kommer bero på var i landet du befinner dig i för tillfället. Du kan ha som mål att åka till Stockholm, Göteborg, och Malmö om du vill för lite sightseeing. Föredrar du en småstadsidyll kan du åka genom landet och besöka mindre städer på måfå, och se vad du upptäcker. Vill du uppleva mer natur kan du ta med dig ett enkelt tält och annan campingutrustning och bege dig in i den svenska vildmarken. Det finns oändligt med alternativ, men en sak är säker. Det kommer att bli en resa du aldrig glömmer.


Publicerat 2020-05-06