Resmål/Blogg/GPS på resan och i vardagen

GPS på resan och i vardagen

Betydelsen av GPS som navigationssystem kan knappast överdrivas. Tekniken har tagit jordens befolkning in i rymdåldern oavsett om människor vill det eller ej. Det finns tidsskillnader överallt på jorden. New York ligger 6 timmar före Stockholm osv., men tiden går ändå lika fort överallt på jorden, en sekund är en sekund överallt. Man kan kalla det jordtid. Men förhållandena på jorden är inte identiska med de på andra himlakroppar. 20 000 kilometer meter upp i atmosfären där GPS-satelliterna kretsar i börjar det hända saker, kom ihåg att ett trafikplan flyger på 10 000 meter höjd. Man kan säga att tiden börjat gå långsammare, eftersom förhållandena är annorlunda vad beträffar gravitation. Dessutom rör sig satelliterna med hög fart.

Navigation med GPS

Omöjligt utan Einsteins relativitetsteori

Relativitetsteorin betyder alltså att tiden går olika fort, beroende på var i universum man befinner sig. Eftersom vi endast har erfarenhet av att befinna oss jorden än så länge, känns teorin svår att bemästra. Om homo sapiens bebott andra solsystem och galaxer skulle det varit hur enkelt som helst! Signalerna från satelliterna som din GPS mottagare mottar måste alltså samordnas, så att avvikelsen kompenseras. Därför behövs de tre olika satelliter för att fastställa din position. Först när man kan jämföra tidsangivelsen på respektive satellits atomklocka kan man fastställa positionen. Utan Einstein skulle GPS inte fungera.

Universums hemligheter

Det finns säkert en del människor som inte vet hur man orienterar sig med karta och kompass, eller knappt ens vet hur en kompass fungerar, vilket kanske är en nackdel, åtminstone om man vill satsa på en bana som orienterare. På samma sätt är det med uppslagsverk. Men egentligen är relativitetsteorin inte dagsfärsk kunskap, det är bara det att vi genom nya uppfinningar för första gången praktiskt konfronteras med paradoxer som vi tidigare kände till på pappret. Vi känner en del av universums hemligheter. Vi vet att ljuset som solen avger skapar en energiförlust. Men alla föremål på jorden inklusive ett visitkort, är omvandlad energi. Det som sker i en atomreaktor är att man genom att bomba uran med neutroner, lyckas utvinna energin som finns i uranet. Men det är ingenting som säger att det måste vara just uran. All materia innehåller energi.

Tillgängligheten på GPS ökar

Om du arbetar som brandskadesanerare i ett storstadsområde och gör hembesök hos olika hushåll så är GPS ett ovärderligt verktyg. Även om du har god lokalkännedom så kan du inte känna till exakt varje gathörn. Det är också lättare för en semestervikarie att snabbt sätta sig in i arbetet. Minns du duschmunstycket med en klumpigt ritad karta som var fastsatt i bilens framruta och gav instruktioner till den som satt vid ratten? Denna plastskärm är nu ersatt av en app i din mobiltelefon. Både Apple kartor och Google maps är förinstallerade i din telefon när du köper den. Och du önskar en mer förfinad söktjänst kan du betala extra.

En kompass fungerar inte på månen eftersom kompassnålen inte har någon magnetiskt nordpol att dra sig mot. Den är värdelös där. Exemplet visar hur man måste gå tillväga för att förstå relativitetsteorin. Det går säkert att finna vatten på månen. Men man kan inte använda samma typ av kompass som är avsedd för bruk på jorden.


Publicerat 2020-07-14